Równanie z trzema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Równanie z trzema niewiadomymi.
\(\displaystyle{ x^2+y^2+1\geq 1\\
|x^2+y^2+1|\geq 1\\
|x+z^2-4|\geq 0\\
|x^2+y^2+1|+|x+z^2-4|\geq 1}\)
Czyli musi zachodzić:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+1=1\qquad x=0,\ y=0\\
x+z^2-4=0\qquad z^2=4,\ z\in\{-2,2\}}\)
|x^2+y^2+1|\geq 1\\
|x+z^2-4|\geq 0\\
|x^2+y^2+1|+|x+z^2-4|\geq 1}\)
Czyli musi zachodzić:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+1=1\qquad x=0,\ y=0\\
x+z^2-4=0\qquad z^2=4,\ z\in\{-2,2\}}\)