Dla jakiego parametru k równanie \(\displaystyle{ (x+2^{2006})^2 - (x-2^{2006})^2=2^{2008} |k|x}\)
jest tożsamościowe.
równanie tożsamościowe
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
równanie tożsamościowe
z prawej strony wykorzystaj :
\(\displaystyle{ a^2 -b^2 = (a+b)(a-b)}\)
wyjdzie
po zredukowaniu
\(\displaystyle{ 2x(2^{2006}+2^{2006})=2^{2008} |k|x}\)
dzielimy strony przez x
\(\displaystyle{ 2(2^{2006}+2^{2006})=2^{2008} |k|}\)
i zostaje proste działanie na potegach
\(\displaystyle{ a^2 -b^2 = (a+b)(a-b)}\)
wyjdzie
po zredukowaniu
\(\displaystyle{ 2x(2^{2006}+2^{2006})=2^{2008} |k|x}\)
dzielimy strony przez x
\(\displaystyle{ 2(2^{2006}+2^{2006})=2^{2008} |k|}\)
i zostaje proste działanie na potegach