Witam mam do zrobienia jedno zadanko i nie umiem zrobić jednego punktu (I Ty zostaniesz Euklidesem 1kl zakr. rozszerzony) zad 3.98.2
Zapisz w postaci przedziału lub sumy przedziałów zbiór wszystkich takich x, dla których następujące określone jest wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1-|x|}+\frac{x^2}{|x|-2}}\)
Poprawiam temat (musi się ona odnosić do treści postu) i zapis (nie wstawiaj znaczników texa w środku wyrażenia, wystarczy jeden otwierający na początku i jeden zamykający na końcu). Pozdrawiam - Calasilyar
Dla jakich x wyrażenie jest określone...
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Dla jakich x wyrażenie jest określone...
Jednym z pierwszych poznawanych twierdzeń jest twierdzenie o zerze i dzieleniu, a brzmi ono jakoś tak: Pamiętaj [...], nie dziel przez zero!
Zgodnie z nim, wyrażenie podane przez Ciebie będzie określone dla wszystkich tych \(\displaystyle{ x}\), które nie będą
zerowały któregokolwiek z mianowników, a więc:
\(\displaystyle{ x\in (-\infty;-2)\cup (-2;-1)\cup (-1;1)\cup (1;2)\cup (2;\infty )}\)
Zgodnie z nim, wyrażenie podane przez Ciebie będzie określone dla wszystkich tych \(\displaystyle{ x}\), które nie będą
zerowały któregokolwiek z mianowników, a więc:
\(\displaystyle{ x\in (-\infty;-2)\cup (-2;-1)\cup (-1;1)\cup (1;2)\cup (2;\infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 2 razy
Dla jakich x wyrażenie jest określone...
A czy mógłby ktoś to rozpisać, najlepiej w układzie równań (tak robimy to na lekcji), bo to co tutaj otrzymałem moge wyczytać z odpowiedzi:)
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Dla jakich x wyrażenie jest określone...
Z układu równań?
Hm... ja żadnych układów do tego nie miałem na lekcjach
Po prostu zapisałbym obok to, co powiedziałem w poprzednim poście
Więc... może ktoś inny będzie Ci w stanie pomóc
Hm... ja żadnych układów do tego nie miałem na lekcjach
Po prostu zapisałbym obok to, co powiedziałem w poprzednim poście
Więc... może ktoś inny będzie Ci w stanie pomóc