Wartość bezwzględna z parametrem.

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
+pomocy+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 sty 2020, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 14 razy

Wartość bezwzględna z parametrem.

Post autor: +pomocy+ »

Dzień dobry
Proszę o pomoc w związku z tym równaniem \(\displaystyle{ \left| x+3 \right| + \left| x-2 \right| =m }\). Mam określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru \(\displaystyle{ m}\). Z definicji \(\displaystyle{ m}\) nie może być ujemne, sprawdziłem też dla \(\displaystyle{ m=0}\) wyszła sprzeczność i dla \(\displaystyle{ m=4}\) podobnie. Zatem założyłem, że \(\displaystyle{ m \le 4}\) brak rozwiązań. Dla \(\displaystyle{ m=5}\) wyszło nieskończenie wiele rozwiązań, a dla \(\displaystyle{ m>5}\) dostałem dwa rozwiązania. Serdecznie proszę o informację czy tak to powinno wyglądać. Oraz mam pytanie czy skoro odległość pierwszej wartości bezwzględnej od \(\displaystyle{ 0}\) to \(\displaystyle{ 3}\) "idąc z lewej strony", a tej drugiej to \(\displaystyle{ 2}\) "idąc z prawej strony", to obie wartości bezwzględne muszą dać nie mniej niż \(\displaystyle{ 5}\), stąd mogę wnioskować, że dla \(\displaystyle{ 0 \le m<5}\) brak rozwiązań?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wartość bezwzględna z parametrem.

Post autor: a4karo »

Spróbuj zrobić rysunek. To wiele wyjaśni. A rachunki potem będą już proste
+pomocy+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 sty 2020, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 14 razy

Re: Wartość bezwzględna z parametrem.

Post autor: +pomocy+ »

Kurczę, może się ośmieszę ale da się jakoś szybko zrobić do tego wykres na kartce? Znaczy mógłbym wspomóc się tabelką i punkt po punkcie, ale może da się jakoś przekształcaniami jak w przypadku \(\displaystyle{ f(x)=\left| x+3\right| }\), że wystarczy narysować \(\displaystyle{ g(x)=x+3}\), a później odbić to co pod OX?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wartość bezwzględna z parametrem.

Post autor: a4karo »

Suma funkcji liniowych jest linowa. Zastanów się tylko jakie jest nachylenie na każdym z trzech kawałków
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wartość bezwzględna z parametrem.

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak naprawdę można podać rozwiązanie bez rachunków i bez rysunku, ale trzeba dobrze rozumieć geometryczną interpretację wartości bezwzględnej.

JK
ODPOWIEDZ