Nierówność z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Nierówność z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi

Post autor: MichalProg »

\(\displaystyle{ ||x-5|-x|<4-x}\)

Czy żeby opuścić główny moduł muszę badać jakieś przedziały, czy mogę zapisać:
\(\displaystyle{ |x-5|-x<4-x \wedge |x-5|-x>x-4}\)

Dzięki Michał
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Nierówność z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi

Post autor: Dasio11 »

W ogólności \(\displaystyle{ |\alpha| < \beta}\) jest równoważne \(\displaystyle{ -\beta < \alpha < \beta}\), więc Twoje przekształcenie jest poprawne jako przejście równoważne.
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Nierówność z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi

Post autor: MichalProg »

Ale czy \(\displaystyle{ \beta}\) może zawierać niewiadomą, czy musi być stałą?
Thingoln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 lip 2019, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Nierówność z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi

Post autor: Thingoln »

Określiłbym na początku dziedzinę nierówności ze względu na jej znak, aby uniknąć sytuacji, gdy wartość bezwzględna jest mniejsza od liczby ujemnej lub zera.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Nierówność z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi

Post autor: Dasio11 »

Dziedziną tej nierówności jest \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) i z całą pewnością nie wpływa na to fakt, czy wartość bezwzględna z czegoś jest mniejsza od zera.
MichalProg pisze: 8 paź 2019, o 20:06Ale czy \(\displaystyle{ \beta}\) może zawierać niewiadomą, czy musi być stałą?
Równoważność \(\displaystyle{ |\alpha| < \beta \iff -\beta < \alpha < \beta}\) jest prawdziwa dla dowolnych liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\), więc mówiąc prosto (i niezbyt ściśle): działa ona niezależnie od tego, czy w \(\displaystyle{ \alpha}\) lub \(\displaystyle{ \beta}\) występują symbole niewiadomych, czy stałych, czy i jedne i drugie.
ODPOWIEDZ