ja mam problem z rozwiązaniem z takimi przykładami: \(\displaystyle{ |x-1| qslant |x+1|}\)
\(\displaystyle{ \frac{|x|x-2||}{x} }\)
nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
nierówność
Dobra, pierwszy przykład to rozpatrz 3 przedziały \(\displaystyle{ (-\infty,-1),(-1,1),(1+\infty)}\)
W drugim zauważ, że wystarczy się ograniczyć do iksów dodatnich, bo dla ujemnych jest spełniona nierówność tożsamościowo, bo licznik ułamka byłby dodatni, a mianownik ujemny
W drugim zauważ, że wystarczy się ograniczyć do iksów dodatnich, bo dla ujemnych jest spełniona nierówność tożsamościowo, bo licznik ułamka byłby dodatni, a mianownik ujemny
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
nierówność
OK, w pierwszym rozpatrywanie tych 3 przedziałów służy temu aby usunąć wartości bezwzględne. D
W drugim natomiast zauważasz to co mówiłem, ograniczasz się do iksów dodatnich i pozostaje zwykła nierówność\(\displaystyle{ \frac{x(x-2)}{x}}\)
W drugim natomiast zauważasz to co mówiłem, ograniczasz się do iksów dodatnich i pozostaje zwykła nierówność\(\displaystyle{ \frac{x(x-2)}{x}}\)