Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
\(\displaystyle{ \frac{1}{|x+2|}}\)
nierówność z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
nierówność z wartością bezwzględną
Najpierw założenie, czyli \(\displaystyle{ x \{-2;\ 1\}}\)
Mnożymy obie strony razy \(\displaystyle{ |x+2|\cdot |x-1|}\)
\(\displaystyle{ |x-1|}\)
Mnożymy obie strony razy \(\displaystyle{ |x+2|\cdot |x-1|}\)
\(\displaystyle{ |x-1|}\)