Dzień dobry,
Otóż mam takie pytane:
W szkole uczono nas, że klamra oznacza koniunkcję czyli i.
Oczywiście to prawda biorąc pod uwagę, że sprawdza to się w układach równań czy przy wypisywaniu warunków.
Ale mam problem odnośnie klamrowego zapisu funkcji oraz definicji wartości bezwzględnej
Na przykład.
\(\displaystyle{ \quad f(x)= \begin{cases} 0, & x<1 \\ 1, & x=1 \end{cases}}\)
Czy w takim wypadku pomiędzy "linijkami" w klamrze jest lub czy i?
Tak samo w definicji wartości bezwzględnej:
\(\displaystyle{ \left| x\right|= \begin{cases} x\ \text{dla} \ x \ge 0 \\ -x\ \text{dla} \ x <0 \end{cases}}\)
Czy pomiędzy pierwszym a drugim jest lub czy i?
Przy rozwiązywaniu równań i nierówności oraz rozbijaniu na przypadki z wartością bezwzględną piszemy lub. To dlaczego tutaj mamy klamrę? Klamra sama w sobie oznacza przecież i.
Może ktoś potrafi to fajnie wytłumaczyć
PS. Jeżeli zły dział to przepraszam
Klamry - definicja
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Klamry - definicja
Rozwiązujesz równanie z modułem i rozpatrujesz go w dwóch przedziałach:
\(\displaystyle{ (- \infty ;2) \\
\langle 2:+ \infty}\)
Czy potrafisz wskazać takie x , aby należalo jednocześnie do obu tych przedzialów ?
Pewnie nie i dlatego uzywamy spójnika lub ( alternatywa)
\(\displaystyle{ (- \infty ;2) \\
\langle 2:+ \infty}\)
Czy potrafisz wskazać takie x , aby należalo jednocześnie do obu tych przedzialów ?
Pewnie nie i dlatego uzywamy spójnika lub ( alternatywa)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2018, o 17:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Klamry - definicja
Co nie zmienia faktu, że klamra nadal oznacza i, także w definicji wartości bezwzględnej...Belf pisze:Pewnie nie i dlatego uzywamy spójnika lub ( alternatywa)
Ale to i nie odnosi się do należenia do rozłącznych przedziałów, tylko do tego, że oba warunki objęte klamrą są niezbędne do zdefiniowania, czym jest \(\displaystyle{ |x|}\).
JK