Cześć, wiem, że jedno z rozwiązań jest nieprawidłowe, ale według zasad wartości bezwzględnej jest ono prawidłowe. Jednak po podstawieniu się nie zgadza, z treścią zadania też nie pasuje.
Oto równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{41}= \sqrt{4- \sqrt{m}}}\)
Prawidłowe rozwiązanie to \(\displaystyle{ 57+8 \sqrt{41}}\), a nieprawidłowe to \(\displaystyle{ 57-8 \sqrt{41}}\)
Dlaczego? Jak to rozpisać? 2 liceum
Rozwiązanie równania pod wartością bezwzględną
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3399
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 627 razy
Re: Rozwiązanie równania pod wartością bezwzględną
Trzeba zawsze pamiętać o stosownych założeniach. Parametr znajduje się pod pierwiastkiem (a nawet dwoma), zatem żeby zapisane wyrażenia miały sens musi zachodzić:
\(\displaystyle{ m\ge 0,\\ 4-\sqrt{m}\ge 0.}\)
Gdzie tu wartość bezwzględna?
\(\displaystyle{ m\ge 0,\\ 4-\sqrt{m}\ge 0.}\)
Gdzie tu wartość bezwzględna?
Rozwiązanie równania pod wartością bezwzględną
Z tych warunków wychodzi dobrze, musi być jakiś błąd w metodzie rozwiązywania.
Wartość bezwzględna zapodziała się,miało być \(\displaystyle{ \sqrt{41} =\left| 4- \sqrt{m} \right|}\)
z czego jeden z wariantów daje \(\displaystyle{ \sqrt{41} = 4- \sqrt{m}}\)
Wartość bezwzględna zapodziała się,miało być \(\displaystyle{ \sqrt{41} =\left| 4- \sqrt{m} \right|}\)
z czego jeden z wariantów daje \(\displaystyle{ \sqrt{41} = 4- \sqrt{m}}\)