Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z wartością bezwzględną i parametrem
Dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ \left| 4-x\right| = \left| 2-m\right|}\) ma:
a) dwa rozwiązania
b) 2 rozwiązania dodatnie
Wartość bezwzględna z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 wrz 2018, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wartość bezwzględna z parametrem
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2018, o 18:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wartość bezwzględna z parametrem
Wskazówka:
Proszę podnieść stronami równanie do drugiej potęgi.
Zastanowić się,kiedy otrzymane równanie kwadratowe ma:
a) dwa rozwiązania,
b) dwa rozwiązania dodatnie.
Proszę podnieść stronami równanie do drugiej potęgi.
Zastanowić się,kiedy otrzymane równanie kwadratowe ma:
a) dwa rozwiązania,
b) dwa rozwiązania dodatnie.
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Wartość bezwzględna z parametrem
można do kwadratu jak proponuje janusz47
albo wykorzystać definicje modułu,
\(\displaystyle{ a,b \in \RR \\ \left| a\right|=\left| b\right| \Leftrightarrow a=b \vee a=-b}\)
i potem zastanawiać się
albo wykorzystać definicje modułu,
\(\displaystyle{ a,b \in \RR \\ \left| a\right|=\left| b\right| \Leftrightarrow a=b \vee a=-b}\)
i potem zastanawiać się