Nierówności z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2018, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
Nierówności z wartością bezwzględną
Czy mógłby ktoś rozwiązać z wytłumaczeniem te dwie nierówności?
\(\displaystyle{ \left| 3x-15 \right|}\) \(\displaystyle{ <}\) \(\displaystyle{ 18}\)
\(\displaystyle{ \left| 6+x \right|}\) \(\displaystyle{ \ge}\) \(\displaystyle{ 8}\)
Jestem niestety zielony w tym temacie i potrzebuję pomocy przy nierównościach.
\(\displaystyle{ \left| 3x-15 \right|}\) \(\displaystyle{ <}\) \(\displaystyle{ 18}\)
\(\displaystyle{ \left| 6+x \right|}\) \(\displaystyle{ \ge}\) \(\displaystyle{ 8}\)
Jestem niestety zielony w tym temacie i potrzebuję pomocy przy nierównościach.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=gM7eBgF3tBs
Odsyłam przykładowo tutaj
Pokaż jak liczysz a pomożemy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Spróbuj zrobić rysunek i skorzystać z definicji \(\displaystyle{ \left| \cdot \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|= \begin{cases} x\ \text{dla} \ x \ge 0 \\ -x\ \text{dla} \ x <0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|= \begin{cases} x\ \text{dla} \ x \ge 0 \\ -x\ \text{dla} \ x <0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Skoncentruj się na definicji wartości bezwzględnej podanej przez Janusza Tracza, i zacznij ją stosować. Zapiszmy ją nieco inaczej:
\(\displaystyle{ \left| \text{coś tam}\right|= \begin{cases} \text{coś tam}\quad \text{dla} \quad \text{coś tam} \ge 0 \\ - \text{(coś tam)}\quad \text{dla} \quad \text{coś tam} <0 \end{cases}}\)
-- 17 maja 2018, o 12:57 --
Zacznij więc tak:
\(\displaystyle{ \left| 3x-15 \right|<8 \Leftrightarrow \begin{cases} 3x-15<8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 \ge 0 \quad \\ -(3x-15) <8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 < 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left| \text{coś tam}\right|= \begin{cases} \text{coś tam}\quad \text{dla} \quad \text{coś tam} \ge 0 \\ - \text{(coś tam)}\quad \text{dla} \quad \text{coś tam} <0 \end{cases}}\)
-- 17 maja 2018, o 12:57 --
Zacznij więc tak:
\(\displaystyle{ \left| 3x-15 \right|<8 \Leftrightarrow \begin{cases} 3x-15<8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 \ge 0 \quad \\ -(3x-15) <8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 < 0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2018, o 21:31 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Ta równość wygląda bardzo niedobrze. Nie wolno tej definicji stosować w ten sposób.Dilectus pisze:Zacznij więc tak:
\(\displaystyle{ \left| 3x-15 \right|<8{\red = }\begin{cases} 3x-15<8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 \ge 0 \quad \\ -(3x-15) <8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 < 0 \end{cases}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2018, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ |3x-15| < 18}\)
Ja bym zaczął od zrozumienia i intuicji - wtedy takie zadania nie będą sprawiały kłopotu. Co mówi nierówność typu
\(\displaystyle{ |y| < 18}\)
Mówi ona, że liczba \(\displaystyle{ y}\) na osi liczbowej znajduje się o mniej niż \(\displaystyle{ 18}\) jednostek od zera. No dobra - to co to za liczby? Dokładnie te, które spełniają
\(\displaystyle{ -18 < y < 18}\)
Jeśli liczba będzie większa lub równa niż 18, to jej odległość od zera na osi też. Tak samo, jeśli będzie mniejsza lub równa 18, to jej odległość od zera też będzie większa lub równa 18.
No to wróćmy do zadania - zamiast \(\displaystyle{ y}\) mamy \(\displaystyle{ 3x-15}\). Czyli
\(\displaystyle{ -18 < 3x - 15 < 18}\)
i teraz proste przekształcenia - dodajemy do nierówności obustronnie \(\displaystyle{ 15}\)
\(\displaystyle{ -18 + 15 < 3x < 18+15 \\
-3 < 3x < 33}\)
i dzielimy obustronnie przez \(\displaystyle{ 3}\) otrzymując wynik
\(\displaystyle{ -1 < x < 11}\)
lub inaczej \(\displaystyle{ x \in (-1, 11)}\).
Ja bym zaczął od zrozumienia i intuicji - wtedy takie zadania nie będą sprawiały kłopotu. Co mówi nierówność typu
\(\displaystyle{ |y| < 18}\)
Mówi ona, że liczba \(\displaystyle{ y}\) na osi liczbowej znajduje się o mniej niż \(\displaystyle{ 18}\) jednostek od zera. No dobra - to co to za liczby? Dokładnie te, które spełniają
\(\displaystyle{ -18 < y < 18}\)
Jeśli liczba będzie większa lub równa niż 18, to jej odległość od zera na osi też. Tak samo, jeśli będzie mniejsza lub równa 18, to jej odległość od zera też będzie większa lub równa 18.
No to wróćmy do zadania - zamiast \(\displaystyle{ y}\) mamy \(\displaystyle{ 3x-15}\). Czyli
\(\displaystyle{ -18 < 3x - 15 < 18}\)
i teraz proste przekształcenia - dodajemy do nierówności obustronnie \(\displaystyle{ 15}\)
\(\displaystyle{ -18 + 15 < 3x < 18+15 \\
-3 < 3x < 33}\)
i dzielimy obustronnie przez \(\displaystyle{ 3}\) otrzymując wynik
\(\displaystyle{ -1 < x < 11}\)
lub inaczej \(\displaystyle{ x \in (-1, 11)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2018, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Bardzo fajnie wytłumaczone, dziękuję
czyli drugi przykład wyglądał by tak:
\(\displaystyle{ \left| 6 + x \right| \ge 8}\)
\(\displaystyle{ -8 > 6 - x > 8}\)
\(\displaystyle{ -8 + 6 > -x > 8 + 6}\)
\(\displaystyle{ -2 > -x > 14}\)
\(\displaystyle{ 2 > x > -14}\)
\(\displaystyle{ x \in (-14,2)}\)
?
czyli drugi przykład wyglądał by tak:
\(\displaystyle{ \left| 6 + x \right| \ge 8}\)
\(\displaystyle{ -8 > 6 - x > 8}\)
\(\displaystyle{ -8 + 6 > -x > 8 + 6}\)
\(\displaystyle{ -2 > -x > 14}\)
\(\displaystyle{ 2 > x > -14}\)
\(\displaystyle{ x \in (-14,2)}\)
?
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Zamiast postarać się zrozumieć tę interpretację geometryczną, to przekopiowałeś nierówność zmieniając znaki, co dało na samym początku absurdalną nierówność \(\displaystyle{ -8>8}\).Bartek2304 pisze:\(\displaystyle{ -8 > 6 - x > 8}\)
Nierówność \(\displaystyle{ |y|\ge 8}\) oznacza, że \(\displaystyle{ y}\) znajduje się na osi liczbowej przynajmniej \(\displaystyle{ 8}\) jednostek od zera. Narysuj to sobie, zastanów się, co to znaczy...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2018, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
No tak, czyli jeżeli to odwrócę to będzie już dobrze?
Bo teoretycznie wynik wychodzi taki sam, czyli to tylko błąd zapisu?
Bo teoretycznie wynik wychodzi taki sam, czyli to tylko błąd zapisu?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Wynik wychodzi taki sam tylko przypadkiem, bo pomyliłeś się w rachunkach (przy mnożeniu przez \(\displaystyle{ -1}\)). Zacznij od zrozumienia, co to znaczy geometrycznie, tak jak pisał Jan Kraszewski.Bartek2304 pisze:No tak, czyli jeżeli to odwrócę to będzie już dobrze?
Bo teoretycznie wynik wychodzi taki sam, czyli to tylko błąd zapisu?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2018, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Dobra już chyba rozumiem
załóżmy taki przykład: \(\displaystyle{ \left| x+1\right| > 9}\)
\(\displaystyle{ x+1 > 9 \vee -x-1>9 \\
x > 8}\)
\(\displaystyle{ -x>10 \\
x <-10}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -10),(8, \infty +)}\)
załóżmy taki przykład: \(\displaystyle{ \left| x+1\right| > 9}\)
\(\displaystyle{ x+1 > 9 \vee -x-1>9 \\
x > 8}\)
\(\displaystyle{ -x>10 \\
x <-10}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -10),(8, \infty +)}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2018, o 20:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Rozumujesz poprawnie, ale odpowiedź powinna wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -10)\,{\red \cup}\,(8, +\infty).}\)
JK
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -10)\,{\red \cup}\,(8, +\infty).}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2018, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
A jak mam rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \left| x+2 \right| + 5x = 3}\)
U mnie wychodzi tylko jeden wynik, jest to \(\displaystyle{ x= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \left| x+2 \right| + 5x = 3}\)
U mnie wychodzi tylko jeden wynik, jest to \(\displaystyle{ x= \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną
Masz rację JK. Nie powinienem był pisać znaku równości, tylko znak równoważności. Już poprawiłem. Mea culpa.Jan Kraszewski pisze:Ta równość wygląda bardzo niedobrze. Nie wolno tej definicji stosować w ten sposób.Dilectus pisze:Zacznij więc tak:
\(\displaystyle{ \left| 3x-15 \right|<8{\red = }\begin{cases} 3x-15<8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 \ge 0 \quad \\ -(3x-15) <8 \quad \text{dla} \quad 3x-15 < 0 \end{cases}}\)
JK
Ostatnio zmieniony 17 maja 2018, o 21:32 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.