Dla \(\displaystyle{ x<-1}\)
\(\displaystyle{ |-x|}\)
Dla mnie to np. \(\displaystyle{ |-2| = | x|.}\)
Wiem, że moje rozumowanie jest złe, pomóżcie.
Usuwanie wartości bezwzględnej
Usuwanie wartości bezwzględnej
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 16:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Usuwanie wartości bezwzględnej
Definicja wartości bezwzględnej:
\(\displaystyle{ \left| x \right| = \begin{cases} x, x \ge 0\\ -x, x < 0 \end{cases}}\)
Dla \(\displaystyle{ x < -1}\)
\(\displaystyle{ \left| x \right| = -x < -1}\)
Teraz mnożymy obie strony przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ x > 1}\)
Uwaga! Znak nierówności się "odwrócił", dlaczego najlepiej widać na jakimś przykładzie:
\(\displaystyle{ -5 > -6}\)
To jest prawda, ale gdy pomożymy przez -1 obie strony, to mamy:
\(\displaystyle{ 5}\) ... \(\displaystyle{ 6}\)
Wstaw odpowiedni znak i zobacz, czy się obrócił.
\(\displaystyle{ \left| x \right| = \begin{cases} x, x \ge 0\\ -x, x < 0 \end{cases}}\)
Dla \(\displaystyle{ x < -1}\)
\(\displaystyle{ \left| x \right| = -x < -1}\)
Teraz mnożymy obie strony przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ x > 1}\)
Uwaga! Znak nierówności się "odwrócił", dlaczego najlepiej widać na jakimś przykładzie:
\(\displaystyle{ -5 > -6}\)
To jest prawda, ale gdy pomożymy przez -1 obie strony, to mamy:
\(\displaystyle{ 5}\) ... \(\displaystyle{ 6}\)
Wstaw odpowiedni znak i zobacz, czy się obrócił.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Usuwanie wartości bezwzględnej
Że smutkiem muszę stwierdzić, że nie widzę tu żadnego rozumowania.karrool pisze:Dla x<-1
|-x|
Dla mnie to np. |--2| = | x|.
Wiem, że moje rozumowanie jest złe, pomóżcie.
W czym potrzebujesz pomocy?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Usuwanie wartości bezwzględnej
A ja nie rozumiem tego.Rozbitek pisze:Dla \(\displaystyle{ x < -1}\)
\(\displaystyle{ \left| x \right| = -x \red< -1}\)
Pomijając już fakt, że - jak zauważył a4karo - w ogóle nie wiadomo, o co w tym temacie chodzi.
JK
Usuwanie wartości bezwzględnej
Rozbitek pisze:Definicja wartości bezwzględnej:
\(\displaystyle{ \left| x \right| = \begin{cases} x, x \ge 0\\ -x, x < 0 \end{cases}}\)
Dla \(\displaystyle{ x < -1}\)
\(\displaystyle{ \left| x \right| = -x < -1}\)
Teraz mnożymy obie strony przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ x > 1}\)
Uwaga! Znak nierówności się "odwrócił", dlaczego najlepiej widać na jakimś przykładzie:
\(\displaystyle{ -5 > -6}\)
To jest prawda, ale gdy pomożymy przez -1 obie strony, to mamy:
\(\displaystyle{ 5}\) ... \(\displaystyle{ 6}\)
Wstaw odpowiedni znak i zobacz, czy się obrócił.
Dzięki, przypomienie definicji, olśniło.