Dany mam następujący przykład:
\(\displaystyle{ \left| x - 3\right| \ge -1}\)
Osobiście uważam, że ta nierówność jest sprzeczna ponieważ wynik wartości bezwzględnej nie może być ujemny, jednak w odpowiedziach mam : \(\displaystyle{ x \in R}\) Stąd moje pytanie: czy mogę stosować odpowiedzi do tego typu zadań ww. przeze mnie zamiennie ?
Nierówność z wartością bezwzględną
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
No skąd. Ta nierówność w żaden sposób nie jest sprzeczna - wręcz przeciwnie, ona jest zawsze prawdziwa, innymi słowy jej rozwiązaniem jest dowolne \(\displaystyle{ x\in\RR}\).
Sprzeczna byłaby nierówność \(\displaystyle{ \left| x - 3\right| \le -1}\).
JK
Sprzeczna byłaby nierówność \(\displaystyle{ \left| x - 3\right| \le -1}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 kwie 2017, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
W tej nierówności mamy znak większe bądź RÓWNE \(\displaystyle{ -1}\). Moje pytanie brzmi: jak wynik wartości bezwzględnej może być równy \(\displaystyle{ -1}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
Ale dlaczego ma być równy? Zdajesz sobie sprawę z tego, że \(\displaystyle{ 0\le 1}\)?
JK
JK