Pola zbiorów

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
deciver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Pola zbiorów

Post autor: deciver »

\(\displaystyle{ A=\left\{ \left( x,y \right) ; \left| x\right|+\left| y\right| \le 2 \right\}, B=\left\{ \left( x,y \right) ; -1 \le x \le 1 \wedge 2 \le y \le 6 \right\}}\)

Który z tych zbiorów ma większe pole?

Dla zbioru A mam:
Przy \(\displaystyle{ x,y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ y \le -x+2}\)
Przy \(\displaystyle{ x,y<0}\)
\(\displaystyle{ y \ge -x-2}\)
Dla zbioru B mam:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle -1:1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ y \in \left\langle 2;6\right\rangle}\)

Zbiór A to narysuje dwie proste i między nimi znajduję się przedział A, a w jaki sposób narysować przedział B i rozwiązać to zaddanie?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2017, o 18:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Pola zbiorów

Post autor: kerajs »

Zbiór A to obszar między czterema prostymi, podobnie jak B ( \(\displaystyle{ x=-1 \ , \ x=1 \ , \ y=2 \ , \ y=6}\) ) .
Pole kwadratu o przekątnej 4 jest takie samo jak prostokąta o bokach 2 i 4.
deciver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Pola zbiorów

Post autor: deciver »

Mógłbyś pomóc wyznaczyć te 4 proste ze zbioru A?
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Pola zbiorów

Post autor: karolex123 »

Można zauważyć, że zbiór punktów \(\displaystyle{ A}\) jest symetryczny względem obu osi układu współrzędnych. Wystarczy, więc rozważyć jeden przypadek np. \(\displaystyle{ x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ y \ge 0}\), a następnie odpowiednio przekształcić otrzymany zbiór punktów płaszczyzny. Zbiór \(\displaystyle{ A}\) przedstawia kwadrat o środku w początku układu współrzędnych.
ODPOWIEDZ