Suma pierwiastków

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Yella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Małopolski
Podziękował: 4 razy

Suma pierwiastków

Post autor: Yella »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \sqrt{7-4\sqrt{3}} + \sqrt{7+4\sqrt{3}}=4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{7-4\sqrt{3}} = \sqrt{4-4\sqrt{3}+3} (??) = \sqrt {(2- \sqrt {3})^2 (??)}\)

Co tutaj się podziało? Z czego skorzystaliśmy, że z \(\displaystyle{ \sqrt{7-4\sqrt{3}}}\) zrobiło się \(\displaystyle{ \sqrt{4-4\sqrt{3}+3}}\) a później \(\displaystyle{ \sqrt {(2- \sqrt {3})^2}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2017, o 19:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Suma pierwiastków

Post autor: AiDi »

Ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2=(a-b)^2}\).
Yella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Małopolski
Podziękował: 4 razy

Suma pierwiastków

Post autor: Yella »

Dzięki wielkie.-- 9 wrz 2017, o 09:10 --Nie wiem co robię źle, mógłbyś mi to rozpisać?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Suma pierwiastków

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ \sqrt{7-4\sqrt3}=\sqrt{4-4\sqrt3+3} = \sqrt{\red2\black^2-2\cdot \red2\black\cdot \blue \sqrt3\black +(\blue\sqrt3\black)^2} = \sqrt{(\red 2\black -\blue \sqrt3\black)^2}=\left| 2-\sqrt3\right|=2-\sqrt3}\)

To drugie tak samo tylko że wszędzie zamiast minusa będzie plus
ODPOWIEDZ