Znajdż wszystkie pary (x;y)liczb naturalnych

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
rafal11555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 19 lip 2017, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 5 razy

Znajdż wszystkie pary (x;y)liczb naturalnych

Post autor: rafal11555 »

Znajdż wszystkie pary (x;y)liczb naturalnych spełniające równanie
\(\displaystyle{ |x-2|+|y-3|=3-y}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Znajdż wszystkie pary (x;y)liczb naturalnych

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left( 2,0\right) \ , \ \left( 2,1\right) \ , \ \left( 2,2\right) \ , \ \left( 2,3\right)}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Znajdż wszystkie pary (x;y)liczb naturalnych

Post autor: Premislav »

A najłatwiej do tego dojść tak: jeżeli
\(\displaystyle{ y>3}\), to lewa strona jest dodatnia, zaś prawa jest ujemna, zatem musi być
\(\displaystyle{ y \in \left\{ 0,1,2,3\right\}}\). Wówczas \(\displaystyle{ |y-3|=3-y}\) i to się skraca, zostaje zaś
\(\displaystyle{ |x-2|=0}\)
ODPOWIEDZ