Infimum i supremum
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Infimum i supremum
Witam, nie wiem czy wybrałam dobry dział na ten temat, ale mam problem odnośnie następującego zadania:
\(\displaystyle{ u(x,y)=|x-y|= \begin{cases} x-y \quad x>y \\ y-x \quad x<y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x,y \in [0,1]}\)
Mam policzyć
\(\displaystyle{ \inf_{y}\sup_{x}u(x,y)}\)
Z notatek mam, że ma być to równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a mi wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).
Czy ktoś wyjaśni dlaczego ma być \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
\(\displaystyle{ u(x,y)=|x-y|= \begin{cases} x-y \quad x>y \\ y-x \quad x<y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x,y \in [0,1]}\)
Mam policzyć
\(\displaystyle{ \inf_{y}\sup_{x}u(x,y)}\)
Z notatek mam, że ma być to równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a mi wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).
Czy ktoś wyjaśni dlaczego ma być \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: Infimum i supremum
Rozważmy przypadki:
\(\displaystyle{ 1)\qquad y=\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-\frac{1}{2}|=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2)\qquad y>\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-y|=y}\) (dlaczego?)
\(\displaystyle{ 3) \qquad y<\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-y|=1-y}\) (dlaczego?)
Teraz już łatwo widać, że szukane infium to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
\(\displaystyle{ 1)\qquad y=\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-\frac{1}{2}|=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2)\qquad y>\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-y|=y}\) (dlaczego?)
\(\displaystyle{ 3) \qquad y<\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-y|=1-y}\) (dlaczego?)
Teraz już łatwo widać, że szukane infium to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Re: Infimum i supremum
A dlaczego bierzemy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a nie krańce przedziału?yorgin pisze:Rozważmy przypadki:
\(\displaystyle{ 1)\qquad y=\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-\frac{1}{2}|=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2)\qquad y>\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-y|=y}\) (dlaczego?)
\(\displaystyle{ 3) \qquad y<\frac{1}{2}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \sup_{x}|x-y|=1-y}\) (dlaczego?)
Teraz już łatwo widać, że szukane infium to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Re: Infimum i supremum
dlaczego przypadki rozpatrujemy z \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) itd. a nie wstawiamy \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\) czyli końce przedziału
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: Infimum i supremum
Dlatego, że końce przedziałów zawarte są w pozostałych dwóch wariantach.
A dlaczego akurat takie przypadki? Dlatego, że takie przyszły mi do głowy. I dlatego, że w punkcie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zmienia się istotnie formuła na supremum, wyrażona jako funkcja od \(\displaystyle{ y}\).
A dlaczego akurat takie przypadki? Dlatego, że takie przyszły mi do głowy. I dlatego, że w punkcie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zmienia się istotnie formuła na supremum, wyrażona jako funkcja od \(\displaystyle{ y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Re: Infimum i supremum
czyli mogę też tak rozumieć, że w którym punkcie te dwie funkcję się przecinają?
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy
Re: Infimum i supremum
A czy ktoś pomoże jeszcze z tym zadaniem, który wpisałam w innym temacie? 422215.htm