sprawdzanie równości

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

sprawdzanie równości

Post autor: Jmoriarty »

Jak sprawdzić dla jakiego iksa \(\displaystyle{ \left| x\right|=2-x^{2}}\)?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Re: sprawdzanie równości

Post autor: Zahion »

Podstawić \(\displaystyle{ t = |x|}\) dla \(\displaystyle{ t \ge 0}\) i rozwiązać równanie kwadratowe \(\displaystyle{ t = 2 - t^{2}}\)
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Re: sprawdzanie równości

Post autor: Jmoriarty »

Trzeba równanie kwadratowe? Nie ma innego sposobu?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: sprawdzanie równości

Post autor: a4karo »

Jest. Można wstawić \(\displaystyle{ 1}\) A potem wywnioskować wszystkie inne.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Re: sprawdzanie równości

Post autor: Jmoriarty »

Jak wywnioskowac reszte?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: sprawdzanie równości

Post autor: Jan Kraszewski »

Można zauważyć, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-|x|-x^2}\) jest parzysta.

Można też zrobić rysunek.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: sprawdzanie równości

Post autor: a4karo »

Najprościej tak: dla \(\displaystyle{ x>0}\) parabola maleje, a wartość bezwzględna rośnie. Ile razy mogą sie przeciąć?
ODPOWIEDZ