Jak rozwiązać takie równanie?
\(\displaystyle{ \left| \left| x-1\right|-\left| 3-x\right| \right|=2}\)
równanie z wartośćią bezwzględną
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
równanie z wartośćią bezwzględną
Najpierw skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ |x|=a \Leftrightarrow x=a \vee x=-a}\), żeby opuścić wartość bezwzględną. Potem musisz rozważyć kilka przypadków (w zależności od znaku wyrażeń pod wartością bezwględną, czyli \(\displaystyle{ x-1}\) i \(\displaystyle{ 3-x}\).
Najlepiej pokaż, z czym dokładnie jest problem, to pomożemy.
Najlepiej pokaż, z czym dokładnie jest problem, to pomożemy.