Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
misiek098
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 lis 2011, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.

Post autor: misiek098 »

\(\displaystyle{ 2 \cdot \left| 2x-6\right|-4 \cdot \left| 3-x\right|}\) Ma wyjść zero. Dlaczego?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 2 \cdot \left| 2x-6\right|-4 \cdot \left| 3-x\right|=2 \cdot \left| 2(x-3)\right|-4 \cdot \left| 3-x\right|=2 \cdot 2 \cdot \left| x-3\right|-4 \cdot \left| 3-x\right|=0}\)
ODPOWIEDZ