Przekształcanie wartości bezwzględnej
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Witam, jak rozwiązać poniższy przykład?
\(\displaystyle{ |x^{3} -4x| = |x|}\)
Można przekształcić do \(\displaystyle{ |x^{3} -4x| - |x| =0}\) ?
Co się dzieje jeśli x wyjdą \(\displaystyle{ x=0, x=2, x=-2, x=0}\) ?
Normanie rozwiązywać dla 4 przedziałów?
\(\displaystyle{ 1. (- \infty ;-2)}\)
\(\displaystyle{ 2.\left\langle 2; 0)}\)
\(\displaystyle{ 3. \left\langle 0 ; 2)}\)
\(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty )}\)
\(\displaystyle{ |x^{3} -4x| = |x|}\)
Można przekształcić do \(\displaystyle{ |x^{3} -4x| - |x| =0}\) ?
Co się dzieje jeśli x wyjdą \(\displaystyle{ x=0, x=2, x=-2, x=0}\) ?
Normanie rozwiązywać dla 4 przedziałów?
\(\displaystyle{ 1. (- \infty ;-2)}\)
\(\displaystyle{ 2.\left\langle 2; 0)}\)
\(\displaystyle{ 3. \left\langle 0 ; 2)}\)
\(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty )}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
\(\displaystyle{ \left| x\right| \left| x^2-4\right| =\left| x\right| \\
\left| x\right| \left( \left| x^2-4\right|-1 \right) =0\\
\left| x\right|=0 \vee \left| x^2-4\right|=1\\
x=0 \vee x= -\sqrt{5} \vee x= \sqrt{5} \vee x= -\sqrt{3} \vee x= \sqrt{3}}\)-- 19 sty 2017, o 18:50 --
\left| x\right| \left( \left| x^2-4\right|-1 \right) =0\\
\left| x\right|=0 \vee \left| x^2-4\right|=1\\
x=0 \vee x= -\sqrt{5} \vee x= \sqrt{5} \vee x= -\sqrt{3} \vee x= \sqrt{3}}\)-- 19 sty 2017, o 18:50 --
Można.michal111 pisze:Można przekształcić do \(\displaystyle{ |x^{3} -4x| - |x| =0}\) ?
Dostaje się tylko część punktów za rozwiązanie \(\displaystyle{ x=0}\)michal111 pisze: Co się dzieje jeśli x wyjdą \(\displaystyle{ x=0, x=2, x=-2, x=0}\) ?
Takmichal111 pisze: Normanie rozwiązywać dla 4 przedziałów?
\(\displaystyle{ 1. (- \infty ;-2)}\)
\(\displaystyle{ 2.\left\langle 2; 0)}\)
\(\displaystyle{ 3. \left\langle 0 ; 2)}\)
\(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
dobrze,będą inne przykłady i nie będę mógł przekształcić tak jak Ty. chodzi mi o to co napisałem, bo nie rozumiem do końca czy dobrze to rozpisuje.
-- 19 sty 2017, o 18:52 --
ok, sprawdzę jeszcze raz
-- 19 sty 2017, o 18:53 --
Czyli jak jest \(\displaystyle{ x=0}\) dwa razy to coś się dzieje?
-- 19 sty 2017, o 19:17 --
Najbardziej interesuje mnie przedział 3, gdzie jest \(\displaystyle{ \left\langle 0;2)}\)
i coś mi tu nie pasuje
-- 19 sty 2017, o 18:52 --
ok, sprawdzę jeszcze raz
-- 19 sty 2017, o 18:53 --
Czyli jak jest \(\displaystyle{ x=0}\) dwa razy to coś się dzieje?
-- 19 sty 2017, o 19:17 --
Najbardziej interesuje mnie przedział 3, gdzie jest \(\displaystyle{ \left\langle 0;2)}\)
i coś mi tu nie pasuje
Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Dobrze kombinowałeś (co już Ci napisano) - możesz rozwiązywać przedziałami.
Podałeś x-sy zerujące zawartości modułów, a poprzednik uznał to za rozwiązania - stąd zamęt.
Podałeś x-sy zerujące zawartości modułów, a poprzednik uznał to za rozwiązania - stąd zamęt.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Proponuję drogę okrężną lecz bardziej łopatologiczną. Przedziały są zbędne w tym zadaniu.
\(\displaystyle{ x=\left| x ^{3} - 4x \right| \vee x=-\left| x ^{3} + 4x\right|}\)
\(\displaystyle{ \left( x=x ^{3} - 4x \right \vee x=-x ^{3} +4x ) \vee \left( x=-x ^{3} +4x \right \vee x=x ^{3} -4x \right)}\)
Powtarzają się więc:
\(\displaystyle{ x ^{3}-4x-x=0 \vee -x ^{3}+4x-x=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} - 5x=0 \vee -x ^{3}+3x=0}\)
\(\displaystyle{ x\left( x ^{2} -5\right)=0 \vee x\left(- x ^{2} +3\right)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=- \sqrt{5 } \vee x= \sqrt{5} \vee x= \sqrt{3} \vee x= -\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=\left| x ^{3} - 4x \right| \vee x=-\left| x ^{3} + 4x\right|}\)
\(\displaystyle{ \left( x=x ^{3} - 4x \right \vee x=-x ^{3} +4x ) \vee \left( x=-x ^{3} +4x \right \vee x=x ^{3} -4x \right)}\)
Powtarzają się więc:
\(\displaystyle{ x ^{3}-4x-x=0 \vee -x ^{3}+4x-x=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} - 5x=0 \vee -x ^{3}+3x=0}\)
\(\displaystyle{ x\left( x ^{2} -5\right)=0 \vee x\left(- x ^{2} +3\right)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=- \sqrt{5 } \vee x= \sqrt{5} \vee x= \sqrt{3} \vee x= -\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
nadal nie rozumiem co z tymi zerami i czemu 3 przedział jest źle zapisany ( dla 0 wyjdzie inaczej i dla np. 1 inaczej jak podstawimy)
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Jeśli z obliczeń wychodzą ci dwie takie same wartości to zwyczajnie traktujesz to jako jedno rozwiązanie.
Nie wiem jaki masz problem z przedziałami, wyznaczyłeś punkty gdzie wartości bezwględne się zerują, zapisałeś poprawnie przedziały, więc teraz popatrz co się dzieje gdy podstawiasz wartości z tych przedziałów, czy wychodzą liczby na minusie - jeśli tak to opuszczasz wart.bezwzględną ze zmianą znaku, a jeżeli na plusie to bez zmiany znaku i rozwiązujesz proste równanie. Powtarzając czynność dla każdego przedziału. Nie wstawiaj z przedziału punktów gdzie wartości bezwględne się zerują np. \(\displaystyle{ 0}\) czy \(\displaystyle{ 2}\) bo to bez sensu, liczy się to co jest za tymi miejscami lub przed nimi do określonego punktu przedziałowego.
Nie wiem jaki masz problem z przedziałami, wyznaczyłeś punkty gdzie wartości bezwględne się zerują, zapisałeś poprawnie przedziały, więc teraz popatrz co się dzieje gdy podstawiasz wartości z tych przedziałów, czy wychodzą liczby na minusie - jeśli tak to opuszczasz wart.bezwzględną ze zmianą znaku, a jeżeli na plusie to bez zmiany znaku i rozwiązujesz proste równanie. Powtarzając czynność dla każdego przedziału. Nie wstawiaj z przedziału punktów gdzie wartości bezwględne się zerują np. \(\displaystyle{ 0}\) czy \(\displaystyle{ 2}\) bo to bez sensu, liczy się to co jest za tymi miejscami lub przed nimi do określonego punktu przedziałowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
przedział 3 \(\displaystyle{ \left\langle 0;2)}\)
można podstawić powiedzmy \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) żeby sprawdzić
dajmy \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ 0^{3}-4 \cdot 0 = 0}\) czyli zostawiamy wartość bez zmian? podstawiając \(\displaystyle{ 0}\) pod \(\displaystyle{ |x|}\) też zostawiamy czyli jest
\(\displaystyle{ x^{3}-4x-x=0}\)
a jak podstawimy np. \(\displaystyle{ 1}\) (też z tego przedziału)
\(\displaystyle{ 1^{3} -4 \cdot 3}\) wyjdzie wartość ujemna czyli zmieniamy znaki i wychodzi wtedy
\(\displaystyle{ -x^{3}+4x -x=0}\)
[ciach]
Najbardziej mnie ciekawi "uwaga! Liczbę 0 dołączamy do ostatniego przypadku, ponieważ dla tej liczby oba moduły są nieujemne."
można podstawić powiedzmy \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) żeby sprawdzić
dajmy \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ 0^{3}-4 \cdot 0 = 0}\) czyli zostawiamy wartość bez zmian? podstawiając \(\displaystyle{ 0}\) pod \(\displaystyle{ |x|}\) też zostawiamy czyli jest
\(\displaystyle{ x^{3}-4x-x=0}\)
a jak podstawimy np. \(\displaystyle{ 1}\) (też z tego przedziału)
\(\displaystyle{ 1^{3} -4 \cdot 3}\) wyjdzie wartość ujemna czyli zmieniamy znaki i wychodzi wtedy
\(\displaystyle{ -x^{3}+4x -x=0}\)
[ciach]
Najbardziej mnie ciekawi "uwaga! Liczbę 0 dołączamy do ostatniego przypadku, ponieważ dla tej liczby oba moduły są nieujemne."
Ostatnio zmieniony 20 sty 2017, o 17:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Wykasuj te książki. (zaraz coś Ci napiszę)
Domykanie przedziałów powinniśmy robić tak aby domknięcie ,,było przy przedziale gdzie zawartość między kreskami była dodatnia".
Ale wcale tego nie musimy tak robić - a w tym zadaniu tak się nie uda (gdy robimy Twoją metodą), bo zawartości modułów zmieniają swój znak jedna w zerze jedna w dwójce i nie da się domknięciem ,,ich pogodzić" .
Końcowego wyniku nie zmienia to gdzie domkniesz. Możesz zrobić obie wersje to się przekonasz.
Zatem masz cztery przedziały (w drugim Twoim literówka) - domknięcia mogą być takie jak napisałeś.
Domykanie przedziałów powinniśmy robić tak aby domknięcie ,,było przy przedziale gdzie zawartość między kreskami była dodatnia".
Ale wcale tego nie musimy tak robić - a w tym zadaniu tak się nie uda (gdy robimy Twoją metodą), bo zawartości modułów zmieniają swój znak jedna w zerze jedna w dwójce i nie da się domknięciem ,,ich pogodzić" .
Końcowego wyniku nie zmienia to gdzie domkniesz. Możesz zrobić obie wersje to się przekonasz.
Zatem masz cztery przedziały (w drugim Twoim literówka) - domknięcia mogą być takie jak napisałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
obie wersje jakie? jaka moja literówka? czyli co z tym zerem, bo jakbym nie sprawdził dla 0 i 1 to byłbym pewien że jest dobrze. Kiedy na takie rzeczy uważać? Kiedy one występują?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Literówka w drugim przedziale - widzisz ?michal111 pisze:
Normanie rozwiązywać dla 4 przedziałów?
\(\displaystyle{ 1. (- \infty ;-2)}\)
\(\displaystyle{ 2.\left\langle 2; 0)}\)
\(\displaystyle{ 3. \left\langle 0 ; 2)}\)
\(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty )}\)
Obie wersje :
pierwsza
\(\displaystyle{ 2.\left\langle 2; 0)}\)
\(\displaystyle{ 3. \left\langle 0 ; 2)}\)
druga
\(\displaystyle{ 2.\left\langle 2; 0\rangle}\)
\(\displaystyle{ 3. ( 0 ; 2)}\)
Nie ma znaczenia gdzie dołączysz zero - rozwiąż i sprawdź.
Sprawdzać zera i jedynki nie musiałeś - było dobrze. Przecież
piasek101 pisze: Domykanie przedziałów powinniśmy robić tak aby domknięcie ,,było przy przedziale gdzie zawartość między kreskami była dodatnia".
Ale wcale tego nie musimy tak robić ...
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
przecież wszystkie wartości w przedziale powinny dawać taki sam wynik, mylę się?
wykresy \(\displaystyle{ x^3-4x}\) i \(\displaystyle{ x}\)
to może by to zrobić tak: widać że coś tam z zerem przecina 2 razy i nie wiem o co z tym chodzi, to może zrobić 5 przedziałów, takie same + 5 przedział dać \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 1. \left( - \infty ;-2 \right) \\
2.\left\langle -2; 0 \right) \\
3. \left( 0 ; 2 \right) \\
4. \left\langle 2 ; \infty \right) \\
5. x=0}\)
Naprawdę mnie to męczy, nie wiem jak to przekazać... w książce są 4 przedziały gdzie 4 przedział to \(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty \right) \cup 0}\)
Czy to powyżej może być tak rozwiązane na 5 przedziałów? Dla mnie to jest najbardziej zrozumiałem i najbezpieczniejsze
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/w/4jTK/
wykresy \(\displaystyle{ x^3-4x}\) i \(\displaystyle{ x}\)
to może by to zrobić tak: widać że coś tam z zerem przecina 2 razy i nie wiem o co z tym chodzi, to może zrobić 5 przedziałów, takie same + 5 przedział dać \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 1. \left( - \infty ;-2 \right) \\
2.\left\langle -2; 0 \right) \\
3. \left( 0 ; 2 \right) \\
4. \left\langle 2 ; \infty \right) \\
5. x=0}\)
Naprawdę mnie to męczy, nie wiem jak to przekazać... w książce są 4 przedziały gdzie 4 przedział to \(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty \right) \cup 0}\)
Czy to powyżej może być tak rozwiązane na 5 przedziałów? Dla mnie to jest najbardziej zrozumiałem i najbezpieczniejsze
Ostatnio zmieniony 22 sty 2017, o 13:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Jak już, to \(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty \right) \cup \{ 0\}}\).michal111 pisze:w książce są 4 przedziały gdzie 4 przedział to \(\displaystyle{ 4. \left\langle 2 ; \infty \right) \cup 0}\)
To jakaś dziwna książka...
Ale PO CO?michal111 pisze:Czy to powyżej może być tak rozwiązane na 5 przedziałów? Dla mnie to jest najbardziej zrozumiałem i najbezpieczniejsze
Masz cztery przedziały:
\(\displaystyle{ \left( - \infty ;-2 \right) \\ \left\langle -2; 0 \right) \\ \left\langle 0 ; 2 \right) \\ \left\langle 2 ; \infty \right)}\)
i już! Końce tych przedziałów możesz sobie DOWOLNIE zamieniać, np.
\(\displaystyle{ \left( - \infty ;-2 \right\rangle \\ ( -2; 0 \rangle \\ ( 0 ; 2 \rangle \\ ( 2 ; \infty )}\)
to nie ma ŻADNEGO wpływu na rozwiązanie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekształcanie wartości bezwzględnej
Jeśli nauczyciel narzuci (a nie powinien) sposób z Twojego podręcznika, to rób tak :
1) ustal x-sy zerujące zawartości modułów
2) sprawdź czy równanie jest spełnione dla znalezionych w (1)
3) rozwiąż używając wszystkich przedziałów otwartych (bo końce sprawdzone)
4) do wyniku weź sumę (2) i (3).
1) ustal x-sy zerujące zawartości modułów
2) sprawdź czy równanie jest spełnione dla znalezionych w (1)
3) rozwiąż używając wszystkich przedziałów otwartych (bo końce sprawdzone)
4) do wyniku weź sumę (2) i (3).