Równanie z parametrem i wartością bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
kaco189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z parametrem i wartością bezwzględną

Post autor: kaco189 »

Wyznacz liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ 2\left| x+6\right|-a+\left| x-6\right|=\left| x\right|}\) w zależności od parametru \(\displaystyle{ a}\). Dziękuje
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z parametrem i wartością bezwzględną

Post autor: piasek101 »

(a) na prawą, reszta na lewą, rysujesz wykres lewej strony (przedziałami) i patrzysz ile razy pozioma prosta \(\displaystyle{ y=a}\) go trafi (właśnie w zależności od (a)).
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie z parametrem i wartością bezwzględną

Post autor: kinia7 »

\(\displaystyle{ n=\ \ \left\{\ \begin{array}{lcrcccl} 0 & \ dla\ & & & a & < & 6\\ 1 & \ dla\ & & & a & = & 6 \\ 2 & \ dla\ & 6 & < & a & < & 18\\ \infty & \ dla\ & & & a & = & 18\\ 2 & \ dla\ & 18 & < & a & & \end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2017, o 23:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ