Wartość bezwzledna : definicja i wlasnosci

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
MeisterChief
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2017, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wartość bezwzledna : definicja i wlasnosci

Post autor: MeisterChief »

Witam, mam pytanie odnosnie rozwiazywania rownan oraz nierownosci z wartoscia bezwzgledna. Z tego co wiem, z wlasnosci wartosci bezwzglednej mozemy korzystac tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ x}\) jest jedynie pod wartoscia bezwzgledna, np:

\(\displaystyle{ |x+1| = 2}\) , albo \(\displaystyle{ |x-10| < 4}\)

Kiedy mamy \(\displaystyle{ x}\) poza wartoscia bezwzgledna nie mozemy juz tego korzystac,np

\(\displaystyle{ |x+1| = x}\)

Wtedy musimy skorzystac z definicji i rozlozyc to na 2 przypadki. Nie wystarczy mi jednak wytlumaczenie ze musi tak byc, wiec szukam jakiegos logicznego wytlumaczenia dlaczego korzystajac z wlasnosci gdy mamy \(\displaystyle{ x}\) poza wartoscia bezwzgledna nie otrzymamy poprawnego wyniku.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2017, o 17:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wartość bezwzledna : definicja i wlasnosci

Post autor: TheBill »

MeisterChief pisze:Kiedy mamy x poza wartoscia bezwzgledna nie mozemy juz tego korzystac,np
\(\displaystyle{ |x+1| = x}\)
Wtedy musimy skorzystac z definicji i rozlozyc to na 2 przypadki.
Dlaczego? Pokaż jak liczysz.
ODPOWIEDZ