Nierówność z modułem

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
machu1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sty 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Nierówność z modułem

Post autor: machu1337 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych nierówności i małe wyjaśnienie ponieważ jestem totalnie zielony w tym temacie.

b) \(\displaystyle{ \left| \frac{x-1}{x+2} \right| \le x}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2017, o 13:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie i nieczytelnie napisany kod LaTeX-a. Temat umieszczony w złym dziale. Nie łącz zadań z róznych działów w jednym wątku.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Nierówność z modułem

Post autor: JakimPL »

By się "pozbyć" wartości bezwzględnej, należy sprawdzić, kiedy

\(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+2}}\)

Rozwiązywanie nierówności rozbijamy na dwa przypadki: dla tych wartości \(\displaystyle{ x}\), dla których \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+2}\geqslant 0}\), wówczas "opuszczamy" znak wartości bezwzględnej zgodnie z definicją i drugi przypadek, przeciwnie, dla tych \(\displaystyle{ x}\), dla których \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+2}< 0}\), wtedy pozostaje do rozwiązania

\(\displaystyle{ -\frac{x-1}{x+2} \le x}\)
ODPOWIEDZ