Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
Witam. Nie wiem dlaczego punkt przecięcia tych funkcji wynosi \(\displaystyle{ ( -\frac{1}{3}, \frac{1}{3})}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} |x| \\ 2x+1 \end{cases}}\)
Dla \(\displaystyle{ |x| = -x}\) obliczenia są ok, ale dla \(\displaystyle{ |x| = x}\) już nie. Dlaczego?
\(\displaystyle{ \begin{cases} |x| \\ 2x+1 \end{cases}}\)
Dla \(\displaystyle{ |x| = -x}\) obliczenia są ok, ale dla \(\displaystyle{ |x| = x}\) już nie. Dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ |x| = 2x+1 \Rightarrow x = 2x+1 \vee x = -2x-1 \Rightarrow x = -1 \vee x = - \frac{1}{3}}\)
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
Nie możesz tak po prostu opuścić sobie tej wartości bezwzględnej - zauważ, że po prawej stronie równania występuje także zmienna \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \left| x\right| = 2x+1}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 0\\x=2x+1 \end{array}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x < 0 \\-x=2x+1 \end{array}}\)
Z pierwszego układu mamy sprzeczność, a z drugiego \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right| = 2x+1}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 0\\x=2x+1 \end{array}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x < 0 \\-x=2x+1 \end{array}}\)
Z pierwszego układu mamy sprzeczność, a z drugiego \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
Dobra już widzę. Może być tylko \(\displaystyle{ -1}\) lub \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\)
A tylko ten drugi wynik spełnia równanie.
A jakie założenia miałyby tu niby być?
A tylko ten drugi wynik spełnia równanie.
A jakie założenia miałyby tu niby być?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
,,opuszczanie" kresek robisz znając znak tego co siedzi między kreskami.
Albo nie robisz założeń a sprawdzasz wyniki tak jak Ci napisałem
Albo nie robisz założeń a sprawdzasz wyniki tak jak Ci napisałem
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Punkt przecięcia funkcji z wartością bezwzględną
Założenia dokładnie takie jak napisałem wyżej - albo \(\displaystyle{ x}\) jest nieujemny, albo ujemny.
Z pierwszego układu, który napisałem mamy tak:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 0\\x=2x+1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 0\\x=-1 \end{array}}\)
Zauważ, że mamy sprzeczność. \(\displaystyle{ x}\) nie może być jednocześnie nieujemny, jak i równy \(\displaystyle{ -1}\).
Z pierwszego układu, który napisałem mamy tak:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 0\\x=2x+1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 0\\x=-1 \end{array}}\)
Zauważ, że mamy sprzeczność. \(\displaystyle{ x}\) nie może być jednocześnie nieujemny, jak i równy \(\displaystyle{ -1}\).