Równanie \(\displaystyle{ x ^{2}-2\left| x\right|=0}\) ma:
a) co najmniej jedno rozwiązanie;
b) dokładnie dwa rozwiązania;
c) więcej niż dwa rozwiązania.
Które z pytań jest fałszywe a które prawdziwe,proszę o pomoc nie wiem jak sie za to zabrać
Proste równanie
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Proste równanie
\(\displaystyle{ x ^{2}-2\left| x\right|=0}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right| ^{2}-2\left| x\right|=0}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|(\left| x\right|-2)=0}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|=0 \vee \left| x\right|=2\\
x=0 \vee x=-2 \vee x=2}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right| ^{2}-2\left| x\right|=0}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|(\left| x\right|-2)=0}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|=0 \vee \left| x\right|=2\\
x=0 \vee x=-2 \vee x=2}\)
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy