Cześć,
niech ktoś zobaczy czy jestem na dobrej drodze do rozwiązania równania z dwoma modułami.
\(\displaystyle{ |x-3|+|x^{2}-9|=0}\)
zaznaczam na osi liczby, które po podstawieniu pod \(\displaystyle{ x}\) dałyby 0. Tymi liczbami są \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ -3}\). W tym momencie tworzą się trzy przedziały:
1. \(\displaystyle{ x \in (-\infty , -3\rangle}\)
usuwając moduł: \(\displaystyle{ -x+3+x^{2}-9=0}\)
2. \(\displaystyle{ x \in \langle -3, 3\rangle}\)
\(\displaystyle{ -x+3-x^{2}+9=0}\)
3. \(\displaystyle{ x \in \langle -3, \infty)}\)
\(\displaystyle{ x-3+x^{2}-9=0}\)
I dalej nie jestem pewna. Po podstawieniu pod równania, w których nie ma modułów, rozważam tylko równanie w przedziale 3 ponieważ tam możliwy jest wynik 0? Podstawiam liczbę 3:
\(\displaystyle{ 3-3+3^{2}-9=0}\) zgadza się.
Więc rozwiązaniem jest liczba \(\displaystyle{ 3}\)?
Rozwiązywanie równania z dwoma modułami
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiązywanie równania z dwoma modułami
Tak.yomi145 pisze:Więc rozwiązaniem jest liczba \(\displaystyle{ 3}\)?
Inaczej:
Suma dwóch liczb nieujemnych jest równa zero gdy obie są zerami.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-3=0 \\ x^2-9=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
Rozwiązywanie równania z dwoma modułami
A z przedziałami w porządku? Dokładnie chodzi mi o nawiasy domknięte/otwarte.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiązywanie równania z dwoma modułami
Rozwiązywanie akurat tego równania w sposób przedziałowy to droga naokoło.
Wystarczy zauważyć, że:
\(\displaystyle{ |x-3|+|x^{2}-9|=|x-3|+|(x-3)(x+3)|=|x-3|+|x-3|\cdot|x+3|=\\=|x-3|(1+|x+3|).}\)
Mamy zatem równość
\(\displaystyle{ |x-3|(1+|x+3|)=0}\),
ale \(\displaystyle{ 1+|x+3|>0}\), zatem \(\displaystyle{ |x-3|=0}\), czyli \(\displaystyle{ x=3}\).
JK
Wystarczy zauważyć, że:
\(\displaystyle{ |x-3|+|x^{2}-9|=|x-3|+|(x-3)(x+3)|=|x-3|+|x-3|\cdot|x+3|=\\=|x-3|(1+|x+3|).}\)
Mamy zatem równość
\(\displaystyle{ |x-3|(1+|x+3|)=0}\),
ale \(\displaystyle{ 1+|x+3|>0}\), zatem \(\displaystyle{ |x-3|=0}\), czyli \(\displaystyle{ x=3}\).
JK