Równanie z wartością bezwględną
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie z wartością bezwględną
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left| 3-4x\right| } = \frac{2}{\left| x+2\right| }}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 18:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie z wartością bezwględną
Jeśli \(\displaystyle{ |a|=|b|}\) to znaczy, że albo \(\displaystyle{ a=b}\), albo \(\displaystyle{ a=-b}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równanie z wartością bezwględną
Dane:
(1)\(\displaystyle{ \frac{1}{\left| 3-4x\right| } = \frac{2}{\left| x+2\right|}}\)
Rozwiązanie:
Wyznaczamy dziedzinę. W mianowniku musi być liczba różna od zera, więc:
\(\displaystyle{ 3-4x \neq 0 \Rightarrow 4x \neq 3 \Rightarrow x \neq \frac{3}{4} \\
x+2 \neq 0 \Rightarrow x \neq -2 \\
x \in R \setminus \left\{ -2; \frac{3}{4} \right\}}\)
Po wyznaczeniu dziedziny możemy zrobić na krzyż
(2)\(\displaystyle{ \left| x+2\right| = 2\left| 3-4x\right|}\)
\(\displaystyle{ 2 = \left| 2\right|}\)
Z własności w. bezwzględnej:
\(\displaystyle{ \left| 2\right| \left| 3-4x\right| = \left| 2 \cdot (3-4x)\right| = \left| 6-8x\right|}\)
Podstawiamy do równania (2)
\(\displaystyle{ \left| x+2\right| = \left| 6-8x\right|}\)
Z własności:
\(\displaystyle{ \left| a\right| = \left| b\right| \Leftrightarrow a = b \vee a = -b}\)
mamy:
(3a) \(\displaystyle{ 6 - 8x = x + 2}\)
(3b) \(\displaystyle{ 8x - 6 = x + 2}\)
Upraszczamy (3a):
\(\displaystyle{ 9x = 4 \Rightarrow x = \frac{4}{9}}\)
To samo robimy z (3b):
\(\displaystyle{ 7x = 8 \Rightarrow x = \frac{8}{7}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ x \in \left\{\frac{4}{9}; \frac{8}{7}\right\}}\)
(1)\(\displaystyle{ \frac{1}{\left| 3-4x\right| } = \frac{2}{\left| x+2\right|}}\)
Rozwiązanie:
Wyznaczamy dziedzinę. W mianowniku musi być liczba różna od zera, więc:
\(\displaystyle{ 3-4x \neq 0 \Rightarrow 4x \neq 3 \Rightarrow x \neq \frac{3}{4} \\
x+2 \neq 0 \Rightarrow x \neq -2 \\
x \in R \setminus \left\{ -2; \frac{3}{4} \right\}}\)
Po wyznaczeniu dziedziny możemy zrobić na krzyż
(2)\(\displaystyle{ \left| x+2\right| = 2\left| 3-4x\right|}\)
\(\displaystyle{ 2 = \left| 2\right|}\)
Z własności w. bezwzględnej:
\(\displaystyle{ \left| 2\right| \left| 3-4x\right| = \left| 2 \cdot (3-4x)\right| = \left| 6-8x\right|}\)
Podstawiamy do równania (2)
\(\displaystyle{ \left| x+2\right| = \left| 6-8x\right|}\)
Z własności:
\(\displaystyle{ \left| a\right| = \left| b\right| \Leftrightarrow a = b \vee a = -b}\)
mamy:
(3a) \(\displaystyle{ 6 - 8x = x + 2}\)
(3b) \(\displaystyle{ 8x - 6 = x + 2}\)
Upraszczamy (3a):
\(\displaystyle{ 9x = 4 \Rightarrow x = \frac{4}{9}}\)
To samo robimy z (3b):
\(\displaystyle{ 7x = 8 \Rightarrow x = \frac{8}{7}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ x \in \left\{\frac{4}{9}; \frac{8}{7}\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \setminus.
Powód: Poprawa wiadomości: \setminus.