Do jakiego przedziału należy x

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
equanimity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2015, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: equanimity »

Do jakiego przedziału należy \(\displaystyle{ x}\), jeśli \(\displaystyle{ |x-1| = x-1}\).

Powinno być \(\displaystyle{ \left\langle 1, \infty \right)}\), ale zwyczajną metodą nie otrzymuję tego wyniku:

\(\displaystyle{ |x-1| = x-1 \Leftrightarrow x-1 = x-1 \vee x-1 = -(x-1) \Leftrightarrow 0 = 0 \vee x = 1.}\)

Czyli \(\displaystyle{ x \in R}\)?

Ale dla liczb ujemnych, np. \(\displaystyle{ x = -1}\):

\(\displaystyle{ |(-1)-1| = (-1)-1 \Leftrightarrow 2 = -2.}\)

Jak to rozumieć?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
miodzio1988

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: miodzio1988 »

Dla ujemnych masz sprzeczność, więc o co chodzi?
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: Larsonik »

Z definicji wartości bezwzględnej mamy \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = x - 1}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 \ge 0}\), a \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = - (x - 1)}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 < 0}\).
miodzio1988

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: miodzio1988 »

Larsonik pisze:Z definicji wartości bezwzględnej mamy \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = x - 1}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 \ge 0}\), a \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = - (x - 1)}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 < 0}\).
No to jest bzdura, najpierw wyznaczamy dziedzinę równości
Awatar użytkownika
equanimity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2015, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: equanimity »

miodzio1988 pisze:Dla ujemnych masz sprzeczność, więc o co chodzi?
Bo poprzedni wynik zdawał się mówić, że równanie spełnia każda liczba rzeczywista, a właśnie wcale tak nie było
Larsonik pisze:Z definicji wartości bezwzględnej mamy \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = x - 1}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 \ge 0}\), a \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = - (x - 1)}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 < 0}\).
Och, no tak :D Dzięki
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: Larsonik »

@miodzio1988, nie rozumiem, jakie mamy ograniczenia co do iksa w tym przypadku? Proszę o poprawienie mnie, jeśli jest faktycznie bzdura, bo bardzo nie chciałbym wprowadzać w błąd.
miodzio1988

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: miodzio1988 »

Larsonik pisze:@miodzio1988, nie rozumiem, jakie mamy ograniczenia co do iksa w tym przypadku? Proszę o poprawienie mnie, jeśli jest faktycznie bzdura, bo bardzo nie chciałbym wprowadzać w błąd.
Moduł nie może być mniejszy od zera, takie mamy ograniczenie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34221
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: Jan Kraszewski »

miodzio1988 pisze:
Larsonik pisze:Z definicji wartości bezwzględnej mamy \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = x - 1}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 \ge 0}\), a \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = - (x - 1)}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ x - 1 < 0}\).
No to jest bzdura, najpierw wyznaczamy dziedzinę równości
Dlaczego?

JK
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: Larsonik »

Ale przecież właśnie z tego wynika to, co napisałem. Konkretnie \(\displaystyle{ \left| x - 1 \right| = x - 1 \Leftrightarrow x - 1\ge 0}\), natomiast \(\displaystyle{ \left| x - 1\right| = -(x - 1) \Leftrightarrow x - 1 < 0}\). Gdzie jest tu nieprawda?-- 20 lis 2016, o 19:47 --Można też zapisać \(\displaystyle{ \left| x - 1\right| \ge 0}\), a skoro \(\displaystyle{ \left| x- 1\right| = x -1}\), to mamy \(\displaystyle{ x - 1 \ge 0}\), ale czy moje podejście jest złe?
miodzio1988

Do jakiego przedziału należy x

Post autor: miodzio1988 »

No w sumie nie bzdura, wybaczcie.
ODPOWIEDZ