Rozwiąż algebraicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jawor
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż algebraicznie
Rozwiąż algebraicznie : \(\displaystyle{ |x+1| + x = 6 - |3-x|}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 16:07 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Rozwiąż algebraicznie
Obliczając to zadanie zastanów się co zeruje któreś z tych wartości bezwzględnych np gdy w pierwszej wartości...masz \(\displaystyle{ x+1}\) to pod \(\displaystyle{ x}\) jak dasz \(\displaystyle{ -1}\) to sie zeruje więc musisz teraz zrobić tak z każdą wartością bezwzględną w tym przypadku z dwiema i będziesz miał liczby które tego nie spełniają. I napiszesz że to równanie spełniają wszystkie liczby rzeczywiste oprócz tych które zerują
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozwiąż algebraicznie
\(\displaystyle{ \left| x+1\right| +x=6-\left| 3-x\right|}\)
Równanie równie dobrze możesz zapisać:
\(\displaystyle{ \left| x+1\right| +x=6-\left| x-3\right|}\)
bo
\(\displaystyle{ \left| a-b\right|=\left| b-a\right|}\)
Zadania rozwiązujemy z definicji.
Na początek sprawdzasz jaka liczba zeruje wartości znajdujące się w wartościach bezwzględnych.
W naszym przypadku jest to \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 3}\)
Rysujesz sobie odciętą i zaznaczasz na niej te dwie liczby.
Otrzymujemy przedziały:
\(\displaystyle{ 1^ \cdot x \in (- \infty ,-1)}\)
\(\displaystyle{ 2^ \cdot x \in \langle -1,3)}\)
\(\displaystyle{ 3^ \cdot x \in \langle 3, \infty )}\)
Teraz podstawiasz dowolną liczbę z danego przedziału do wartości znajdujących się w wartościach bezwzględnych.
Zrobię tutaj przykład dla przedziału \(\displaystyle{ 1}\). Weźmy sobie np. liczbę \(\displaystyle{ -10,}\) bo takowa do tego przedziału należy, podstawiamy ją do:
\(\displaystyle{ \left| x+1\right|}\)
i
\(\displaystyle{ \left| x-3\right|}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ -10+1=-9}\)
\(\displaystyle{ -10-3=-13}\)
Widzimy, że wyniki są ujemny czyli w pierwszym przedziale po usunięciu wartości bezwzględnej to co się w niej znajdowało musi być też ujemny.
Mamy więc dla:
\(\displaystyle{ 1^ \cdot x \in (- \infty ,-1)}\)
\(\displaystyle{ -(x+1)+x=6-[-(x-3)]}\)
\(\displaystyle{ 2^ \cdot x \in \langle -1,3)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)+x=6-[-(x-3)]}\)
\(\displaystyle{ 3^ \cdot x \in \langle 3, \infty )}\)
\(\displaystyle{ (x+1)+x=6-(x-3)}\)
Teraz już tylko rozwiązujesz proste równania i sprawdzasz czy cyfra którą otrzymałeś zawiera się w przedziale w którym rozwiązywałeś równanie!
Równanie równie dobrze możesz zapisać:
\(\displaystyle{ \left| x+1\right| +x=6-\left| x-3\right|}\)
bo
\(\displaystyle{ \left| a-b\right|=\left| b-a\right|}\)
Zadania rozwiązujemy z definicji.
Na początek sprawdzasz jaka liczba zeruje wartości znajdujące się w wartościach bezwzględnych.
W naszym przypadku jest to \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 3}\)
Rysujesz sobie odciętą i zaznaczasz na niej te dwie liczby.
Otrzymujemy przedziały:
\(\displaystyle{ 1^ \cdot x \in (- \infty ,-1)}\)
\(\displaystyle{ 2^ \cdot x \in \langle -1,3)}\)
\(\displaystyle{ 3^ \cdot x \in \langle 3, \infty )}\)
Teraz podstawiasz dowolną liczbę z danego przedziału do wartości znajdujących się w wartościach bezwzględnych.
Zrobię tutaj przykład dla przedziału \(\displaystyle{ 1}\). Weźmy sobie np. liczbę \(\displaystyle{ -10,}\) bo takowa do tego przedziału należy, podstawiamy ją do:
\(\displaystyle{ \left| x+1\right|}\)
i
\(\displaystyle{ \left| x-3\right|}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ -10+1=-9}\)
\(\displaystyle{ -10-3=-13}\)
Widzimy, że wyniki są ujemny czyli w pierwszym przedziale po usunięciu wartości bezwzględnej to co się w niej znajdowało musi być też ujemny.
Mamy więc dla:
\(\displaystyle{ 1^ \cdot x \in (- \infty ,-1)}\)
\(\displaystyle{ -(x+1)+x=6-[-(x-3)]}\)
\(\displaystyle{ 2^ \cdot x \in \langle -1,3)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)+x=6-[-(x-3)]}\)
\(\displaystyle{ 3^ \cdot x \in \langle 3, \infty )}\)
\(\displaystyle{ (x+1)+x=6-(x-3)}\)
Teraz już tylko rozwiązujesz proste równania i sprawdzasz czy cyfra którą otrzymałeś zawiera się w przedziale w którym rozwiązywałeś równanie!
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle.