Witam, prosiłbym o rozwiązanie i wyjaśnienie mi tych przykładów, gdyż nie mogę ich zrozumieć.
\(\displaystyle{ | \sqrt{3} - 1|}\) i mam w zeszycie zapisane \(\displaystyle{ = \sqrt{3} + 1}\)
Tylko nie rozumiem tego, ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jest liczbą większą niż \(\displaystyle{ 1}\) więc wynik odejmowania byłby dodatni więc nie rozumiem czemu zmieniony jest znak.
b) \(\displaystyle{ | \sqrt{3} - \sqrt{5} |}\)
c) \(\displaystyle{ | 2 - \sqrt{5} |}\)
\(\displaystyle{ |(1 - 2 \sqrt{3} ) - (4+5 \sqrt{3} )|}\)
Z góry dziękuje
Wartość bezwzględna i pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Wartość bezwzględna i pierwiastki
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wartość bezwzględna i pierwiastki
Ja też nie rozumiem...Tajemniczy59 pisze:\(\displaystyle{ | \sqrt{3} - 1|}\) i mam w zeszycie zapisane \(\displaystyle{ = \sqrt{3} + 1}\)
Tylko nie rozumiem tego, ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jest liczbą większą niż \(\displaystyle{ 1}\) więc wynik odejmowania byłby dodatni więc nie rozumiem czemu zmieniony jest znak.
Po prostu masz źle zapisane w zeszycie, a Twoje rozumowanie jest poprawne.
Spróbuj sam zrobić pozostałe przykłady, a my sprawdzimy.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Wartość bezwzględna i pierwiastki
a) \(\displaystyle{ \sqrt{5} - \sqrt{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{5} - 2}\)
c) \(\displaystyle{ (2 \sqrt{3} - 1) - ( 4 + 5 \sqrt{3})}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{5} - 2}\)
c) \(\displaystyle{ (2 \sqrt{3} - 1) - ( 4 + 5 \sqrt{3})}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2016, o 00:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy