Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
manekinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2016, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Post autor: manekinek »

witam, proszę o pomoc odnośnie tej nierównosci \(\displaystyle{ \left| x\right| - \left| x+1\right| > 0}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 18:34 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Post autor: a4karo »

Zrób w tym samym układzie współrzednych wykres funkcji \(\displaystyle{ |x|}\) i \(\displaystyle{ |x+1|}\). Zadanie sie samo rozwiąże.
manekinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2016, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Post autor: manekinek »

czyli zbiór wartości \(\displaystyle{ x}\) zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ \langle 0 ; \infty )}\) ?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 18:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Post autor: a4karo »

Nie chodzi o zbiór wartości , tylko o zbiór rozwiązań tej nierówności. Nie, to nie jest przedział \(\displaystyle{ [0,infty)}\)

Uzywaj \(\displaystyle{ \LaTeX{a}}\).
manekinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2016, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Post autor: manekinek »

A wiem (chyba), czyli zbiorem rozwiązań x są liczby rzeczywiste?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi

Post autor: a4karo »

jakieś są, ale nie wszystkie. Pokaż rysynek
ODPOWIEDZ