Wartość bezwzględna
Wartość bezwzględna
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności z wartością bezwzględna
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left|x-4\right|}<\frac{1}{\left|x+7\right|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left|x-4\right|}<\frac{1}{\left|x+7\right|}}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2016, o 20:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 14 cze 2016, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość bezwzględna
Rozpisz moduły na trzy przedziały \(\displaystyle{ (- \infty , -7) ; (-7,4) ( 4, \infty)}\) W każdym przedziale rozważ znaki modułów i pozostaje przerzucenie wszystkiego na jedną stronę i policzenie. Jeżeli będziesz miał z czymś problem to pisz.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 1 paź 2016, o 19:37 przez Ymat, łącznie zmieniany 5 razy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wartość bezwzględna
Ymat, te przedziały powinny trochę inaczej wyglądać (dziedzina).
Po uwzględnieniu dziedziny można też pomnożyć stronami przez iloczyn mianowników dla \(\displaystyle{ x \in \RR\setminus \left\{-7,4\right\}}\) i rozwiązać otrzymaną nierówność graficznie:
kiedy odległość \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ 4}\) na osi liczbowej jest większa niż odległość (standardowo rozumiana) \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ -7}\)?
Po uwzględnieniu dziedziny można też pomnożyć stronami przez iloczyn mianowników dla \(\displaystyle{ x \in \RR\setminus \left\{-7,4\right\}}\) i rozwiązać otrzymaną nierówność graficznie:
kiedy odległość \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ 4}\) na osi liczbowej jest większa niż odległość (standardowo rozumiana) \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ -7}\)?
Wartość bezwzględna
Ale w ostatnim przedziale wychodzi \(\displaystyle{ (4;\infty)}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2016, o 20:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 14 cze 2016, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość bezwzględna
Na moje oko wygląda to tak:
\(\displaystyle{ x \in (4, \infty )}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+7}- \frac{1}{x-4}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-4-x-7}{(x+7)(x-4)}}\)
Po przekształceniach mamy:
\(\displaystyle{ -11(x-4)(x+7)>0}\)
Zatem: \(\displaystyle{ x \in (-7,4)}\) czyli w tym przedziale nie ma rozwiązań.
Edit.
Podstaw np. 5 za x, można zauważyć że nierówność nie jest spełniona.
\(\displaystyle{ x \in (4, \infty )}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+7}- \frac{1}{x-4}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-4-x-7}{(x+7)(x-4)}}\)
Po przekształceniach mamy:
\(\displaystyle{ -11(x-4)(x+7)>0}\)
Zatem: \(\displaystyle{ x \in (-7,4)}\) czyli w tym przedziale nie ma rozwiązań.
Edit.
Podstaw np. 5 za x, można zauważyć że nierówność nie jest spełniona.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wartość bezwzględna
Haha Nikt nie zauważył, że obie strony są dodatnie, więc można pozbyć się ułamków i napisać:
\(\displaystyle{ \left|x-4\right|>\left|x+7\right|}\)
(oczywiście zmieniliśmy zwrot nierówności na przeciwny i pamiętamy o dziedzinie!)
\(\displaystyle{ \left|x-4\right|>\left|x+7\right|}\)
(oczywiście zmieniliśmy zwrot nierówności na przeciwny i pamiętamy o dziedzinie!)