Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Vidar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy

Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Post autor: Vidar »

Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny których współrzędne (x, y ) spełniają równanie:
a) \(\displaystyle{ \left| 2x\right | = \left| x - 2 + y\right|}\)
b) \(\displaystyle{ \left| x - 2 + y\right|| = \left| x\right|}\)
c) \(\displaystyle{ \left| x\right| + \left| y\right| = 3}\)
d) \(\displaystyle{ \left| x\right| - \left| y\right| = 1}\)
e) \(\displaystyle{ 2\left| x\right| - \left| y+2\right| =1}\)
f) \(\displaystyle{ \left| x-4\right| +\left| 3y\right| =6}\)

W jaki sposób mam to rozwiązać?
Zrobić 3 przypadki i dla kazdego narysować wykres?
Ma ktoś jakis pomysł lub podpowiedz dla mnie, bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Post autor: athame »

Wstępnie zaproponuję od razu wykres. Żadnego liczenia, chyba że dla przyjętych \(\displaystyle{ x}\)-ów wyjdzie coś dziwnego, to wtedy można liczyć cztery przypadki.

Jeśli będzie problem to mogę wieczorem dać szczegółowe rozwiązanie któregoś przykładu (można wybrać którego).
Vidar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy

Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Post autor: Vidar »

Nie wiem jak narysowac od razu wykres, oddzielnie to co po lewej stronie i oddzielnie to co po po prawej?-- 30 wrz 2016, o 15:54 --Moze być przykład a)
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Post autor: athame »

a) \(\displaystyle{ 2x = x-2+y\qquad \vee\qquad 2x = -x+2-y}\)
AU
AU
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2016, o 22:20 przez athame, łącznie zmieniany 1 raz.
Vidar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy

Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Post autor: Vidar »

I rozwiazaniem sa punkty przecięcia sie?

A gdyby zamiast znaku równosci byłaby tam nierowność, to co bym musiał zaznaczyc jako odpowiedz(juz o oto kiedy pytalem, ale dalej mam z tym problem)

Pozdrawiam i dziekuje bardzo za wyjasnienie
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomym wykresy

Post autor: athame »

Vidar pisze:I rozwiazaniem sa punkty przecięcia sie?
Nie - rozwiązaniem graficznym są te linie.

Do pytania o nierówności nie będę tu się odnosił szczegółowo - tam rozwiązaniem byłyby obszary, ale to też zależy od konkretnej konstrukcji tej nierówności.


b)
AU
AU
Fep0gbp.png (27 KiB) Przejrzano 151 razy
c)
AU
AU
X9UywIl.png (13.61 KiB) Przejrzano 151 razy
d)
AU
AU
9kt9OsJ.png (35.24 KiB) Przejrzano 151 razy
e)
AU
AU
f)
AU
AU
0wFsMv1.png (18.62 KiB) Przejrzano 151 razy

Do pełnego rozwiązania musisz jeszcze wypisać dziedziny (do odczytania z wykresów).



PS. Poprzedni wykres wrzuciłem błędnie - teraz jest już poprawny.
ODPOWIEDZ