Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Do sprawdzenia miałem parzystość tej funkcji:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}-4}{|x-2|}}\)
W jaki sposób mam to wykonać, czy mam zrobić, aż 3 przypadki dla tego zadania?
Od nieskonczonosci do \(\displaystyle{ -2}\), od \(\displaystyle{ -2}\) do \(\displaystyle{ 2}\) i od \(\displaystyle{ 2}\) do nieskonczonosci i wtedy okreslic dla kazdego przypadku parzystosc lub nieparzystosc funkcji?
Drugi przykład to sprawdzanie nieparzystosci:
\(\displaystyle{ \frac{|x|}{x}}\)
Po zrobieniu 2 przypadków \(\displaystyle{ x>0}\) oraz \(\displaystyle{ x<0}\) jestem w stanie okreslic, ze te funkcje są nieparzyste i parzyste, ale nie skracajac tych "\(\displaystyle{ x}\)" to po prostu nie wychodzi, tak jakby nie były nieparzyste.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}-4}{|x-2|}}\)
W jaki sposób mam to wykonać, czy mam zrobić, aż 3 przypadki dla tego zadania?
Od nieskonczonosci do \(\displaystyle{ -2}\), od \(\displaystyle{ -2}\) do \(\displaystyle{ 2}\) i od \(\displaystyle{ 2}\) do nieskonczonosci i wtedy okreslic dla kazdego przypadku parzystosc lub nieparzystosc funkcji?
Drugi przykład to sprawdzanie nieparzystosci:
\(\displaystyle{ \frac{|x|}{x}}\)
Po zrobieniu 2 przypadków \(\displaystyle{ x>0}\) oraz \(\displaystyle{ x<0}\) jestem w stanie okreslic, ze te funkcje są nieparzyste i parzyste, ale nie skracajac tych "\(\displaystyle{ x}\)" to po prostu nie wychodzi, tak jakby nie były nieparzyste.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2016, o 15:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Po prostu zamiast \(\displaystyle{ x}\) wstaw \(\displaystyle{ -x}\) i zobacz czy wyszło to samo (a może to samo tylko z przeciwnym znakiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
W pierwszym przykładzie nie ma czego sprawdzać. Wystarczy zobaczyć, że dziedzina nie jest symetryczna względem zera, a więc ani na parzystość, ani na nieparzystość nie ma żadnych szans.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Jakie "te funkcje'? Przecież tu jest tylko jedna funkcja.Vidar pisze:Drugi przykład to sprawdzanie nieparzystosci:
\(\displaystyle{ \frac{|x|}{x}}\)
Po zrobieniu 2 przypadków \(\displaystyle{ x>0}\) oraz \(\displaystyle{ x<0}\) jestem w stanie okreslic, ze te funkcje są nieparzyste i parzyste, ale nie skracajac tych "\(\displaystyle{ x}\)" to po prostu nie wychodzi, tak jakby nie były nieparzyste.
JK
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
bakala12, Chodzi Ci oto, ze dziedziny nie sa równe w pierwszym przykładzie?
Co do pierwszego przykładu mam to wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}-4}{|x-2|}}\)
Teraz robiąc \(\displaystyle{ f(-x)}\) zostaje mi \(\displaystyle{ \frac{x^{2}-4}{|-x-2|}}\)
Jeżeli w module jest takie wyrażenie to nie powinienem zrobić do tego oddzielnych przypadków, że
\(\displaystyle{ |-x-2|\neq0}\), a więc \(\displaystyle{ -x-2 > 0}\) dla którego wstawiam \(\displaystyle{ -x-2}\)
oraz
\(\displaystyle{ -x-2 < 0}\) dla którego wstawiam \(\displaystyle{ x+2}\)
... pogubiłem sie, czy to ma jakis sens co tutaj napisalem? Rozpisalem to na kartce i nie wiem jak mam to rozwiazac
EDIT:
W skrócie chodzi mi oto, że po wstawieniu minusa do modułu \(\displaystyle{ f(-x)}\) będzie inny, ale po zdjęciu modułu nie zmieniam tych znaków co stoją przy \(\displaystyle{ x}\) ?
Co do pierwszego przykładu mam to wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}-4}{|x-2|}}\)
Teraz robiąc \(\displaystyle{ f(-x)}\) zostaje mi \(\displaystyle{ \frac{x^{2}-4}{|-x-2|}}\)
Jeżeli w module jest takie wyrażenie to nie powinienem zrobić do tego oddzielnych przypadków, że
\(\displaystyle{ |-x-2|\neq0}\), a więc \(\displaystyle{ -x-2 > 0}\) dla którego wstawiam \(\displaystyle{ -x-2}\)
oraz
\(\displaystyle{ -x-2 < 0}\) dla którego wstawiam \(\displaystyle{ x+2}\)
... pogubiłem sie, czy to ma jakis sens co tutaj napisalem? Rozpisalem to na kartce i nie wiem jak mam to rozwiazac
EDIT:
W skrócie chodzi mi oto, że po wstawieniu minusa do modułu \(\displaystyle{ f(-x)}\) będzie inny, ale po zdjęciu modułu nie zmieniam tych znaków co stoją przy \(\displaystyle{ x}\) ?
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2016, o 20:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Co do pierwszego przykładu, to nic nie zrozumiałeś. Żeby funkcja była parzysta/nieparzysta, to w szczególności musi mieć dziedzinę symetryczną względem zera. To dziedzina to \(\displaystyle{ \RR\setminus\{2\}}\), więc nie spełnia tego warunku. Zatem nic nie liczysz, to już koniec, nie jest spełniony warunek konieczny, więc funkcja nie jest parzysta.
Wydaje mi się, że nie rozumiesz pojęć, którymi operujesz. Cały czas pojawia się liczba mnoga: dziedziny, funkcje itd. Tu nie ma funkcji czy dziedzin! Jest jedna funkcja i jedna dziedzina.
JK
Wydaje mi się, że nie rozumiesz pojęć, którymi operujesz. Cały czas pojawia się liczba mnoga: dziedziny, funkcje itd. Tu nie ma funkcji czy dziedzin! Jest jedna funkcja i jedna dziedzina.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Jakie są warunki na to aby funkcja była parzysta/nieparzysta?
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \pm f\left( -x \right)}\)
Zauważ, że ten warunek ma być spełniony dla każdego \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny funkcji (czyli dla tych argumentów dla których funkcja jest określona).
W szczególności, aby warunek na parzystość/nieparzystość zachodził, musi być:
Wówczas wartość funkcji dla \(\displaystyle{ -2}\) (po jednej stronie) będzie \(\displaystyle{ 0}\), a wartość dla \(\displaystyle{ 2}\) jest nieokreślona. Nie można powiedzieć, że \(\displaystyle{ 0}\) i coś nieokreślonego są sobie równe, więc warunek na parzystość/nieparzystość nie jest spełniony (ani jeden, ani drugi). W takiej sytuacji funkcja nie jest ani parzysta, ani nieparzysta.
Pozwoliłem sobie na pewne skróty myślowe, ale mam nadzieję, że wszystko jest jasne.
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \pm f\left( -x \right)}\)
Zauważ, że ten warunek ma być spełniony dla każdego \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny funkcji (czyli dla tych argumentów dla których funkcja jest określona).
W szczególności, aby warunek na parzystość/nieparzystość zachodził, musi być:
To jest tak jak napisał Jan Kraszewski warunek konieczny. U nas nie zachodzi, bo jak łatwo się przekonać \(\displaystyle{ -2 \in D}\), zaś \(\displaystyle{ 2 \not \in D}\). Żeby sobie to bardziej uzmysłowić popatrz jeszcze raz na warunek na parzystość i podstaw do niego \(\displaystyle{ 2}\) (lub, co na jedno wychodzi, \(\displaystyle{ -2}\)).Dla każdego \(\displaystyle{ x \in D}\) zachodzi \(\displaystyle{ -x \in D}\) (gdzie \(\displaystyle{ D}\) oznacza dziedzinę funkcji.
Wówczas wartość funkcji dla \(\displaystyle{ -2}\) (po jednej stronie) będzie \(\displaystyle{ 0}\), a wartość dla \(\displaystyle{ 2}\) jest nieokreślona. Nie można powiedzieć, że \(\displaystyle{ 0}\) i coś nieokreślonego są sobie równe, więc warunek na parzystość/nieparzystość nie jest spełniony (ani jeden, ani drugi). W takiej sytuacji funkcja nie jest ani parzysta, ani nieparzysta.
Pozwoliłem sobie na pewne skróty myślowe, ale mam nadzieję, że wszystko jest jasne.
Parzystośc, nieparzystość z wartoscia bezwzgledna
Dziękuję bardzo za pomoc, wytłumaczone jak dla chłopa, dzięki wielkie
Pozdrawiam
Pozdrawiam