Wykres funkcji

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Wykres funkcji

Post autor: KrolKubaV »

Narysuj wykres funkcji:
\(\displaystyle{ y=\left| x-1\right| + \left| x-2\right| + x}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji

Post autor: piasek101 »

Coś próbowałeś ?
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Wykres funkcji

Post autor: KrolKubaV »

Rozpatrywać przypadki?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji

Post autor: piasek101 »

Tak.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Wykres funkcji

Post autor: KrolKubaV »

Moge rozpatrywać takie przypadki jak przy rozwiązywania zwykłego równania z wartością bezwzględna? Czyli od miejsc zerowych funkcji x-1 itp.?-- 15 wrz 2016, o 21:34 --Albo sam sie przekonam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji

Post autor: piasek101 »

Raczej tak (bo trochę nieprecyzyjnie opisujesz).

Napisz jak będziesz rozwiązywał to ktoś sprawdzi.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Wykres funkcji

Post autor: KrolKubaV »

Ok, juz rozwiązałem, rozpatrywałem przypadki dla \(\displaystyle{ x<1 , 1 \le 2,x \ge 2}\) ; potem przekształciłem wzor funkcji i rysowałem dla wyznaczonych przedziałów.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji

Post autor: piasek101 »

Szybki jesteś.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Wykres funkcji

Post autor: KrolKubaV »

Jak mi sie chce spac to szybciej mysle, bo w sumie to były tylko trzy przekształcenia i rysowanie f. Liniowych.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Wykres funkcji

Post autor: athame »

AU
AU
ODPOWIEDZ