Równanie z Wartością Bezwzględną !

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
scn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 26 gru 2004, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: scn »

Czy ktoś bardziej obeznany w tym temacie mógłby mi podpowiedzieć jak rozwiazać równanie ( i z jakich twierdzen skorzystac) ?? :

|x - 1|*|x + 2|*|x - 3|*|x + 4|=|x + 1|*|x - 2|*|x + 3|*|x - 4| , gwiazdka to mnożenie .

poprawione olazola
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: Elvis »

Po prawej stronie znaku równości jest nieparzysta ilość znaków wartości bezwzględnej.
scn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 26 gru 2004, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: scn »

Nie rozumiem co napisałeś Elvis. Ja sprawdzałem na wykresie i wyszło że x= sqrt (7), oraz x= - sqrt(7). Ktoś mogłby mi pomóc ?
Awatar użytkownika
Qwert_il
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 sty 2005, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława
Podziękował: 1 raz

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: Qwert_il »

ja bym to rozwiazał tak:
dwa układy równań:
1.
x należy_do (-nieskończoność;-4)suma(-3;-2)suma(-1;0)suma(1;2)suma(3;4)
(x-1)*(x+2)*(x-3)*(x+4)=(x+1)*(x-2)*(x+3)*(x-4)

oraz 2.
x należy_do (-4;-3)suma(-2;-1)suma(0;1)suma(2;3)suma(4;nieskończoność)
-(x-1)*(x+2)*(x-3)*(x+4)=(x+1)*(x-2)*(x+3)*(x-4)

potem tylko zsumować te dwa wyniki. moze być?
scn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 26 gru 2004, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: scn »

Tak myślalem i myslalem i chyba trzeba rozwiazać 4 przypadki : 1. dla (x-1)(x+2)(x-3)(x+4)>= 0 i (x+1)(x-2)(x+3)(x-4)>=0. 2. dla (x-1)(x+2)(x-3)(x+4)
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: bisz »

z ciekawosci jak zwykle wstawiłem to do matlaba i oto co otrzymałem : )

>> x=solve(abs(x-1)*abs(x+2)*abs(x-3)*abs(x+4)-abs(x+1)*abs(x-2)*abs(x+3)*abs(x-4))

x =

[ 1/2*(26+2*73^(1/2))^(1/2)]
[ 7^(1/2)]
[ 1/2*(26-2*73^(1/2))^(1/2)]
[ 0]
[ -1/2*(26-2*73^(1/2))^(1/2)]
[ -7^(1/2)]
[ -1/2*(26+2*73^(1/2))^(1/2)]

>>
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: Rogal »

Też udało mi się je wyliczyć, ale nie potrafiłem podać założeń dla x.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: W_Zygmunt »

Nie trzeba rozpatrywać przypadków, i x należy do R.
Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ \large |x - 1| = \sqrt{(x-1)^2}}\)
zatem
\(\displaystyle{ \large |x - 1|\cdot |x + 2|\cdot |x - 3|\cdot |x + 4|=|x + 1|\cdot |x - 2|\cdot |x + 3|\cdot |x - 4|}\)

\(\displaystyle{ \large \sqrt{(x-1)^2}\cdot \sqrt{(x+2)^2}\cdot \sqrt{(x-3)^2}\cdot \sqrt{(x+4)^2} = \sqrt{(x+1)^2}\cdot \sqrt{(x-2)^2}\cdot \sqrt{(x+3)^2}\cdot \sqrt{(x-4)^2}}\)

\(\displaystyle{ \large ft(\sqrt{(x-1)^2}\cdot \sqrt{(x+2)^2}\cdot \sqrt{(x-3)^2}\cdot \sqrt{(x+4)^2}\right)^2 = ft(\sqrt{(x+1)^2}\cdot \sqrt{(x-2)^2}\cdot \sqrt{(x+3)^2}\cdot \sqrt{(x-4)^2}\right)^2}\)

\(\displaystyle{ \large (x-3)^2\cdot (x-1)^2\cdot (x+2)^2\cdot (x+4)^2 = (x-4)^2\cdot (x-2)^2\cdot (x+1)^2\cdot (x+3)^2}\)

\(\displaystyle{ \large (x-3)^2\cdot (x-1)^2\cdot (x+2)^2\cdot (x+4)^2-(x-4)^2\cdot (x-2)^2\cdot (x+1)^2\cdot (x+3)^2 = 0}\)

\(\displaystyle{ \large 8\cdot x^7-160\cdot x^5+920\cdot x^3-1344\cdot x = 0}\)

\(\displaystyle{ \large 8\cdot x^7-160\cdot x^5+920\cdot x^3-1344\cdot x = 0}\)

\(\displaystyle{ \large 8\cdot x\cdot (x^6-20\cdot x^4+115\cdot x^2-168) = 0}\)

\(\displaystyle{ \large 8\cdot x\cdot (x^2-7)\cdot (x^4-13\cdot x^2+24) = 0}\)

\(\displaystyle{ \large x_1 = 0}\)

\(\displaystyle{ \large x_2 = \sqrt{7}}\)

\(\displaystyle{ \large x_3 = -\sqrt{7}}\)

\(\displaystyle{ \large x_4 = -\sqrt{\frac{13}{2}-\frac{\sqrt{73}}{2}}}\)

\(\displaystyle{ \large x_5 = \sqrt{\frac{13}{2}-\frac{\sqrt{73}}{2}}}\)

\(\displaystyle{ \large x_6 = -\sqrt{\frac{13}{2}+\frac{\sqrt{73}}{2}}}\)

\(\displaystyle{ \large x_7 = \sqrt{\frac{13}{2}+\frac{\sqrt{73}}{2}}}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: Rogal »

W_ZYGMUNT, - jesteś niesamowity . Moje najwyższe wyrazy uznania i podziwu .
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: W_Zygmunt »

Jak był bym nieskromny, to powiedział bym, że to "lata praktyki". Ale tak na prawdę to zawodowo (formalnie) nie mam z matematyką kontaktu od ponad 25 lat.
Chciałem serdecznie podziękwać osobie, króra tak pięknia zapisała to w TEX-ie.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Równanie z Wartością Bezwzględną !

Post autor: Yavien »

Zapis w Tex-u nie byl taki trudny, sam pisales bardzo starannie. Crtl+c, potem Crtl+v i wkleilam do WORDa, zamien wszystko - i odpowiednie poprawki
Na marginesie mowiac, lubie czytac Twoje rozwiazania, a jednak Tex troche ulatwia, wiec poprawilam, zeby sie uwaznie przyjrzec co i jak
ODPOWIEDZ