Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

Hej, jutro mam kartkówkę z Wartości bezwzględnych, ale przerobiłem już większość zbioru i nie mam za bardzo kolejnych ćwiczeń do zrobienia. W tej sprawie zwracam się do was. Bardzo bym prosił o zadanie mi jakichś przykładów z wartości bezwzględnej na poziom 1 liceum lekko rozszerzona matematyka. Ewentualnie od razu w jakichś spoilerach i dalej odpowiedzi do zadania, abym mógł je sobie sprawdzić.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: Spektralny »

Rozwiąż nierówność

\(\displaystyle{ |x+2| + |x-1| - 1 > 0}\).
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

Mam pytanie, czy przy takich nierównościach można stosować siatkę znaków?

//

Na logikę wychodzi mi, że nierówność spełnia każda liczba rzeczywista...
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: konrad509 »

To dobrze Ci wychodzi
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

To poproszę o jeszcze kilka...
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: denatlu »


powymyślaj coś sobie i wrzuć tam, dostaniesz odpowiedź.

\(\displaystyle{ \sqrt{4x^2+20x+25} +3x+8=0}\)
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: konrad509 »

\(\displaystyle{ |x+4|+|3-x|>|x-2|+2}\)
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

denatlu u ciebie mi wyszło, że \(\displaystyle{ x=-2 \frac{1}{5}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)

konrad509: Nie do końca wiem w jaki sposób rozwiązać akurat ten przykład, oprócz tego, że wartość bezwzględną z prawej na lewo przeniosłem ;d Możesz coś podpowiedzieć?
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: konrad509 »

Przedziałami.
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

Czy siatką znaków w takim razie będzie dało się to zrobić?

Porównam 1 wynik

Czy dobrze mi wyszło dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty,-4)}\)

Należą wszystkie \(\displaystyle{ x \le-3}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2013, o 22:32 przez DeckTone, łącznie zmieniany 1 raz.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: konrad509 »

Yyy.. ja nie wiem co to
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

A dobrze wyszedł ten 1 przedział?
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: konrad509 »

Powinno Ci wyjść z samego równania \(\displaystyle{ x<-5}\) co po wyznaczeniu części wspólnej z przedziałem w którym liczysz też daje \(\displaystyle{ x<-5}\). W ogóle skąd u Ciebie wziął się znak nierówności ostrej?
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: DeckTone »

Oy, znak to mój błąd... A mógł byś mi zapisać jak obliczyłeś konkretnie ten przedział?

//EDIT

błąd rachunkowy, już wychodzi mi to samo, zaraz dam pozostałe przedziały ;d
Ostatnio zmieniony 2 sty 2013, o 22:48 przez DeckTone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Przykładowe ćwiczenia wartości bezwzględne

Post autor: silicium2002 »

podejrzewam, że siatka znaków to to samo co przedziały tak wynika z zapisu. Ostra nierówność to chyba błąd pytającego.

pozdrawiam silicium
ODPOWIEDZ