nierówności z wartością bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
poziomkaxde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 lip 2011, o 12:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 3 razy

nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: poziomkaxde »

Proszę o pomoc bo myślę nad tym przykładem i nie mogę wymyślić
Przykład :
\(\displaystyle{ -2 <x< 4}\) jest równoważne \(\displaystyle{ |x-1|<3}\)

Zadanie
\(\displaystyle{ x \ge -1 \vee x \le -2}\) jest równoważne ?
Ostatnio zmieniony 6 sie 2011, o 19:20 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: Chromosom »

poziomkaxde pisze:\(\displaystyle{ x \ge -1 \vee x \le -2}\)
zaznacz te przedziały na osi liczbowej
xxsmyqxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: xxsmyqxx »

Rozrysuj sobie to na osi
będzie \(\displaystyle{ \left| x+ \frac{3}{2} \right| \ge \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ