Nierówność z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 22 lip 2011, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 19 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ \left|2x+3 \right|<4\left|x-1 \right|}\)
\(\displaystyle{ 2x+3<4x-4 \Rightarrow x> \frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ -2x-3<-4x+4 \Rightarrow x< \frac{7}{2}}\)
Proszę o sprawdzenie.
\(\displaystyle{ 2x+3<4x-4 \Rightarrow x> \frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ -2x-3<-4x+4 \Rightarrow x< \frac{7}{2}}\)
Proszę o sprawdzenie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, o 00:08 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
Oj to nie takie proste. Spróbuj najpierw narysować wykresy tych funkcji.
Żeby to rozwiązać należy rozpatrzeć 3 przypadki:
\(\displaystyle{ |2x+3|= \begin{cases}2x+3,\text{ dla } x \ge -3/2\\ -2x-3 \text{ dla } x < -3/2 \end{cases}\\
|x-1|= \begin{cases}x-1,\text{ dla } x \ge 1\\ 1-x \text{ dla } x < 1 \end{cases}}\)
Teraz rozpatrujesz przypadki dla przedziałów:
\(\displaystyle{ (-\infty;-3/2],(-3/2;1],(1;\infty]}\) i sprawdzasz czy jaką postać mają wyrażenia.
Żeby to rozwiązać należy rozpatrzeć 3 przypadki:
\(\displaystyle{ |2x+3|= \begin{cases}2x+3,\text{ dla } x \ge -3/2\\ -2x-3 \text{ dla } x < -3/2 \end{cases}\\
|x-1|= \begin{cases}x-1,\text{ dla } x \ge 1\\ 1-x \text{ dla } x < 1 \end{cases}}\)
Teraz rozpatrujesz przypadki dla przedziałów:
\(\displaystyle{ (-\infty;-3/2],(-3/2;1],(1;\infty]}\) i sprawdzasz czy jaką postać mają wyrażenia.
Nierówność z wartością bezwzględną
Niestety wszystko źle. U mnie zero punktów. Miejsca zerowe wyrażeń podmodułowych to \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\). Musisz rozważyć następujące przypadki:
- \(\displaystyle{ x<-\frac{3}{2}\,,}\)
- \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}\le x<1\,,}\)
- \(\displaystyle{ x\ge 1\,.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 22 lip 2011, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 19 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , \frac{-3}{2}) \Rightarrow -2x-3<-4x+4 \Rightarrow x< \frac{7}{2}}\)
\(\displaystyle{ x in [ frac{-3}{2},1) Rightarrow 2x+3<-4x+4 Rightarrow x< frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ x in [1, infty ) Rightarrow 2x+3<4x-4 Rightarrow x> frac{7}{2}}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ x in [ frac{-3}{2},1) Rightarrow 2x+3<-4x+4 Rightarrow x< frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ x in [1, infty ) Rightarrow 2x+3<4x-4 Rightarrow x> frac{7}{2}}\)
Dobrze?
Nierówność z wartością bezwzględną
A kto porówna to wszystko z dziedzinami przypadków? Opuszczenie modułów poprawne. Obecnie 1 punkt na 4 możliwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 22 lip 2011, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 19 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , \frac{-3}{2} ) \cup ( \frac{7}{2}, \infty)}\)
Tego pierwszego przedziału nie jestem pewien
Tego pierwszego przedziału nie jestem pewien
Nierówność z wartością bezwzględną
Lewy przedział niedobrze - zobacz na przypadek 2 - źle go analizujesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 22 lip 2011, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 19 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
drugi przypadek czyli \(\displaystyle{ x in [ frac{-3}{2},1)}\) wychodzi że \(\displaystyle{ x< \frac{1}{6}}\) nie wiem jak to zinterpretować \(\displaystyle{ x in [ frac{-3}{2}, frac{1}{6}}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 22 lip 2011, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 19 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
Ostatecznie \(\displaystyle{ x in (- infty , frac{1}{6}) cup [ frac{-3}{2}, infty )}\)
Nierówność z wartością bezwzględną
Nie. Teraz lewy przedział OK, w poprzedniej odpowiedzi prawy był dobrze. Połącz to razem. Ciepło, ale jeszcze nie to.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
Inna propozycja rozwiązania. Moim zdaniem, znacznie przyjemniejsza:
\(\displaystyle{ \left| 2x+3\right|<4\left| x-1\right|}\)
\(\displaystyle{ \left( 2x+3\right)^2<16\left( x-1\right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left( 4x-4\right)^2-\left( 2x+3\right)^2>0}\)
\(\displaystyle{ \left( 4x-4+2x+3\right)\left( 4x-4-2x-3\right)>0}\)
\(\displaystyle{ \left( 6x-1\right)\left( 2x-7\right)>0}\)
\(\displaystyle{ \left( x- \frac{1}{6} \right)\left( x- \frac{7}{2} \right)>0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( - \infty , \frac{1}{6} \right) \cup \left( \frac{7}{2},+ \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ \left| 2x+3\right|<4\left| x-1\right|}\)
\(\displaystyle{ \left( 2x+3\right)^2<16\left( x-1\right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left( 4x-4\right)^2-\left( 2x+3\right)^2>0}\)
\(\displaystyle{ \left( 4x-4+2x+3\right)\left( 4x-4-2x-3\right)>0}\)
\(\displaystyle{ \left( 6x-1\right)\left( 2x-7\right)>0}\)
\(\displaystyle{ \left( x- \frac{1}{6} \right)\left( x- \frac{7}{2} \right)>0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( - \infty , \frac{1}{6} \right) \cup \left( \frac{7}{2},+ \infty \right)}\)
Nierówność z wartością bezwzględną
Zgoda, to proste, ale tylko dla dwóch modułów. Załatw tak trzy Zatem metoda miejsc zerowych wyrażeń podmodułowych jest bardziej uniwersalna. Nie umniejszając Twojemu rozwiązaniu, które w istocie jest eleganckie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Nierówność z wartością bezwzględną
Owszem, zdaje sobie sprawę, że nie jest to nic uniwersalnego. Ale uważam, że warto na niektóre przypadki znać takie triki. Choćby na maturę się przydaje. Dlatego to napisałem.
Nierówność z wartością bezwzględną
W drugą stronę, jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego W pełni podzielam opinię o konieczności znajomości tricków, czyli metod rozwiązania zadań bardzo konkretnego typu. Użycie odpowiedniego narzędzia może znacznie przyspieszyć rozwiązanie problemu. Nie tylko w matematyce.