Sprawdzenie rozumowania.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Sprawdzenie rozumowania.
Witam. Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ \left| x - 1\right| + \left| 2x - 5\right| \le 9}\)
Proszę o sprawdzenie mojego myślenia i sprawdzenie poprawności moich dalszych kroków.
Rozpatruję teraz równanie dla każdego z czterech przedziałów:
1. \(\displaystyle{ x < 1}\)
\(\displaystyle{ -x + 1 - 2x + 5 \le 9}\)
\(\displaystyle{ -3x \le 3}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\) Czyli tutaj przedziałem będzie \(\displaystyle{ <-1;1)}\)
2. \(\displaystyle{ 1 \le x < 2,5}\)
\(\displaystyle{ x - 1 - 2x + 5 \le 9}\)
\(\displaystyle{ x \ge -5}\) W tym przypadku przedziałem będzie dziedzina, czyli: \(\displaystyle{ <1;2,5)}\)
3. \(\displaystyle{ x \ge 2,5}\)
\(\displaystyle{ x - 1 + 2x - 5 \le 9}\)
\(\displaystyle{ x \le 5}\) Czyli tutaj przedziałem będzie \(\displaystyle{ <2,5; 5>}\)
Ostatecznym wynikiem będzie po prostu suma tych zbiorów, czy muszę jeszcze wyznaczyć z nich część wspólną? Wydaje mi się, że wystarczy jak to dodam, czy tak? I czy sytuacja się zmienia jeżeli mam znak równości w przeciwną stronę? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \left| x - 1\right| + \left| 2x - 5\right| \le 9}\)
Proszę o sprawdzenie mojego myślenia i sprawdzenie poprawności moich dalszych kroków.
Rozpatruję teraz równanie dla każdego z czterech przedziałów:
1. \(\displaystyle{ x < 1}\)
\(\displaystyle{ -x + 1 - 2x + 5 \le 9}\)
\(\displaystyle{ -3x \le 3}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\) Czyli tutaj przedziałem będzie \(\displaystyle{ <-1;1)}\)
2. \(\displaystyle{ 1 \le x < 2,5}\)
\(\displaystyle{ x - 1 - 2x + 5 \le 9}\)
\(\displaystyle{ x \ge -5}\) W tym przypadku przedziałem będzie dziedzina, czyli: \(\displaystyle{ <1;2,5)}\)
3. \(\displaystyle{ x \ge 2,5}\)
\(\displaystyle{ x - 1 + 2x - 5 \le 9}\)
\(\displaystyle{ x \le 5}\) Czyli tutaj przedziałem będzie \(\displaystyle{ <2,5; 5>}\)
Ostatecznym wynikiem będzie po prostu suma tych zbiorów, czy muszę jeszcze wyznaczyć z nich część wspólną? Wydaje mi się, że wystarczy jak to dodam, czy tak? I czy sytuacja się zmienia jeżeli mam znak równości w przeciwną stronę? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2011, o 23:19 przez dawid.barracuda, łącznie zmieniany 2 razy.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Sprawdzenie rozumowania.
Trochę literówek w zapisie, ale ogólnie sposób wydaje się dobry (nie sprawdzam rachunków).
Wynikiem jest suma wszystkich 3 przedziałów.
P.S
Fajny avatar
Pozdrawiam.
Wynikiem jest suma wszystkich 3 przedziałów.
P.S
Fajny avatar
Pozdrawiam.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Sprawdzenie rozumowania.
Żeby była jasność, avatara od Ciebie nie ściągnąłem, to moja własna inicjatywa
Co do równania, gdyby znak mniejszości byłby w drugą stronę, to procedura wyniku końcowego się zmienia?
Co do równania, gdyby znak mniejszości byłby w drugą stronę, to procedura wyniku końcowego się zmienia?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Sprawdzenie rozumowania.
I wszędzie wyznaczam część wspólną tego co wyjdzie w danym przypadku i rozpatrywanej w nim dziedziny?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Sprawdzenie rozumowania.
To kiedy wyznaczam część wspólną wszystkich przedziałów, co wyjdą? Kiedy mam zagnieżdżone wartości bezwzględne?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Sprawdzenie rozumowania.
Ale była jakaś specyficzna operacja kiedy miałem zagnieżdżone wartości bezwzględne. Czym to się różniło?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Sprawdzenie rozumowania.
No to tak:
\(\displaystyle{ \left| x - 3\right| - 2x \le 5 \wedge \left| x - 3\right| - 2z \ge -5}\) tu rozwiązaniem (dla drugiego przypadku) będzie od razu \(\displaystyle{ x \epsilon R}\)
1. \(\displaystyle{ x < 3}\)
\(\displaystyle{ -x + 3 - 2x \le 5}\)
\(\displaystyle{ x \ge - \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x\epsilon<- \frac{2}{3};3)}\)
2. \(\displaystyle{ x \ge 3}\)
\(\displaystyle{ x - 3 - 2x \le 5}\)
\(\displaystyle{ x \ge -8}\)
\(\displaystyle{ x\epsilon <3; \infty)}\)
Tutaj odpowiedzią też będzie suma?
\(\displaystyle{ \left| x - 3\right| - 2x \le 5 \wedge \left| x - 3\right| - 2z \ge -5}\) tu rozwiązaniem (dla drugiego przypadku) będzie od razu \(\displaystyle{ x \epsilon R}\)
1. \(\displaystyle{ x < 3}\)
\(\displaystyle{ -x + 3 - 2x \le 5}\)
\(\displaystyle{ x \ge - \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x\epsilon<- \frac{2}{3};3)}\)
2. \(\displaystyle{ x \ge 3}\)
\(\displaystyle{ x - 3 - 2x \le 5}\)
\(\displaystyle{ x \ge -8}\)
\(\displaystyle{ x\epsilon <3; \infty)}\)
Tutaj odpowiedzią też będzie suma?
Ostatnio zmieniony 6 lip 2011, o 23:34 przez dawid.barracuda, łącznie zmieniany 2 razy.