3 zadania: wartośc bezwzgl., wyznaczanie, układ nierówno

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

3 zadania: wartośc bezwzgl., wyznaczanie, układ nierówno

Post autor: Tomasz B »

Witam
Proszę o pomoc i sprawdzenie zadań które rozwiązałem (podobne będą na spr.) Nie są one zbytnio trudne, jednak jednego nie rozumiem.

1. 2-|5-3x| = -6

-|5-3x| = -8

-5+3x=-8 v -5+3x=8
3x=-3 3x=13
x=-1 x=13/3

2. Wyznacz s ze wzoru:

w=2s+1/s -3
w= 2s+1/s -3 / *s
ws=2s+1-3s
s=w-1

3. Znajdź liczby całkowite spełniające układ nierówności:
2(3x-4) < 3(4x-3) + 16
4(1+x) < 3x+5


2(3x-4) < 3(4x-3) + 16
6x+8
-------------------------------------------------------------------------------------------

Jak rozwiązać to:
Zbadaj ilość rozwiazań równania
x+x/a=b
oraz liczby rozwiązań w zależności od a i b

Jak się oblicza takie zadania, w jaki sposób, bo mam braki

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

3 zadania: wartośc bezwzgl., wyznaczanie, układ nierówno

Post autor: Undre »

1) dobrze

2) widze błąd

ws = 2s2 + 1 - 3s

3) pomyłka w zapisie na początku

6x - 8 < 12 x - 9 + 16

drugi przedział dobrze ale wtedy inna suma przedziałów

UWAGA !
Zapisując przedziały rób to zgodnie z osią OX tzn najpierw pisz ( - inf, ...) v ( ..., +inf)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ