Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne (x,y) spełniają równanie: \(\displaystyle{ x+\left| x\right| =y+\left| y\right|}\)
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów
dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ y=x}\)
dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ y<0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
itd...
\(\displaystyle{ y=x}\)
dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ y<0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
itd...
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów
a jeszcze mam takie pytanie, w przypadku gdy x i y są mniejsze od zera wychodzi 0=0, to po prostu zostawiam tę ćwiartkę pustą, tak?
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów
Jednak bedzie pusta ta cwiartka.
|
|
własnie tak mi sie wydawało, dlaczego na wolframie inaczej wyszlo ? Dlatego ze takie przyporzadkowanie nie jest funckja ?pyzol pisze:Równanie jest spełnione dla dowolnych par x, y z tej ćwiartki. Więc wszystkie punkty z III ćwiartki należą do zbioru rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2011, o 17:08 przez zidan3, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów
Równanie jest spełnione dla dowolnych par x, y z tej ćwiartki. Więc wszystkie punkty z III ćwiartki należą do zbioru rozwiązań.