Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch równań, z ewentualnymi objaśnieniami(nie byłem na paru matmach) z góry dziękuję za pomoc.
1. |x2-1|+|x-1|+|2x-1| =0
2. A=﴾x*|x+1|≥5﴿
B=x:|3x-1|
wartość bezwzględna-zadania
wartość bezwzględna-zadania
sorry, to wyrażenie x²- to x do kwadratu, nie wiem czemu tak to się zapisało
Kazik
Kazik
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
wartość bezwzględna-zadania
jezeli chcesz uzywac indeksu gornego to co chcesz wyindeksowac zapisuj pomiedzy
podobnie sie rzecz ma z indeksem dolnym
musisz jeszcze pamietac zeby odhaczyc opcje "Wylacz HTML, w tym poscie" (domyslnie jest ona zaznaczona)
co sie tyczy Twojego zadnia:
kazda wartosc bezwzgledna rozwazamy w dwoch przedzialach
podobnie z Twoim rownaniem/nierownoscia
musisz je rozwazyc dla kazdego mozliwego przedzialu
np jak masz rownanie |x+1| + |x-4| = 0
to rozwazasz je w przedzialach:
(-inf;-1)
wtedy rownianie ma postac
-x-1-x+4=0
podobnie sie rzecz ma z indeksem dolnym
musisz jeszcze pamietac zeby odhaczyc opcje "Wylacz HTML, w tym poscie" (domyslnie jest ona zaznaczona)
co sie tyczy Twojego zadnia:
kazda wartosc bezwzgledna rozwazamy w dwoch przedzialach
podobnie z Twoim rownaniem/nierownoscia
musisz je rozwazyc dla kazdego mozliwego przedzialu
np jak masz rownanie |x+1| + |x-4| = 0
to rozwazasz je w przedzialach:
(-inf;-1)
wtedy rownianie ma postac
-x-1-x+4=0