Rozwiąż WB

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Czarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2011, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek

Rozwiąż WB

Post autor: Czarinio »

Potrzebuje pomocy, niby robie dobrze, a wychodzi inaczej niż w rozwiązaniach. 3 Przykłady:

a) \(\displaystyle{ \left|2x+1 \right| < \left| x\right|}\)
b) \(\displaystyle{ \left| \left| x\left| -1\right|<5}\)
c) \(\displaystyle{ \left| \left| x-1\left| +3\left| =6}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Rozwiąż WB

Post autor: Althorion »

Pokaż, jak robisz, to Cię sprawdzimy.
pozorqa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta

Rozwiąż WB

Post autor: pozorqa »

w pierwszym liczysz miejsca zerowe, tworzysz założenia, potem oceniasz czy wyrażenie pod wartością bezwzględną jest dodatnie czy ujemne i zapisujesz bez zmian kiedy wnętrze jest dodatnie i ze znakami odwrotnymi kiedy jest ujemne. rozwiązanie sprawdzasz z załozeniem! a odpowiedź końcowa to część wspólna wszystkich odp.
ODPOWIEDZ