wartość bezwzględna działania z pierwiastkiem

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Oluskaxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

wartość bezwzględna działania z pierwiastkiem

Post autor: Oluskaxxx »

\(\displaystyle{ \left| \sqrt{10} -10\right|+ \left| \sqrt{10}+10 \right|}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 21:10 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

wartość bezwzględna działania z pierwiastkiem

Post autor: lukki_173 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ \sqrt{10}<10}\). Wobec tego pierwszy moduł należy opuścić ze zmianą znaków, natomiast drugi bez zmiany znaków.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ