uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności

Post autor: Tomasz B »

Witam
Nie wiem do końca o co chodzi z polceniem w zadaniu:
Nie rozwiązując poniższych równań, uzasadnij, że sa to równanie sprzeczne.

1. 5+ |2x+7| = 4
2. 1- |y+1|=3
3. |z|-3 * |z|=8

np w pierwszym widze że jak sie przeniesie 5 to będzie -1 i juz mamy równanie sprzeczne. W jaki sposób to trzeba uzasadnić na jakiej zasadzie i na co powinienem sie patrzeć w kolejnych przykładach?

---------------------------------------------------------------------------------

Nie rozwiązując poniższych nierówności, uzasadnij, że każdą z nich spełni dowolna liczba rzeczywista:

1. |3x - 7| + 2>= 1
2. -7 * |1 - y/2| ==4 - |z-1|

Jak uzasadnić

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności

Post autor: olazola »

to wszystko wynika z własności wartości bezwzględnej a mianowicie wartość bezwzględna z czegokolwiek jest zawsze >=0
Dobrze kombinowałeś z pierwszym przykładem tam wartość bezwzględną przyrównujemy do -1 a wartość bezwzględna z czegokolwiek nigdy nie będzie równa -1 dlatego to jest rówanie szprzeczne. itd...
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności

Post autor: Tomasz B »

i to wszytko a co z resztą ?
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności

Post autor: gnicz »

2. 1- |y+1|=3
|y+1| = 1 - 3 = -2

3. |z|-3 * |z|=8
|z|(1 - 3) = 8
|z| = -4

1. |3x - 7| + 2>= 1
|3x - 7| >= 0 >= -1

2. -7 * |1 - y/2| == 0

3. 5>=4 - |z-1|
|z - 1| >= 0 >= -1

Pozdrawiam, GNicz
Ostatnio zmieniony 13 lis 2004, o 00:12 przez gnicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności

Post autor: Tomasz B »

dzięki
ODPOWIEDZ