Wartości bezwzględne .

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
limitowana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wartości bezwzględne .

Post autor: limitowana »

Witam , mój problem polega na tym , że zupełnie tego nie rozumiem ...

Zadanie do domu :
Opuść wartość bezwzględną
a) \(\displaystyle{ |5- \sqrt{2} |}\)
b) \(\displaystyle{ | \sqrt{2}- \sqrt{10}|}\)
c) \(\displaystyle{ |-3 - \pi |}\)

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 09:49 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach [latex] ... [/latex]
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

Wartości bezwzględne .

Post autor: rozwiazywanie »

Wartość bezwzględna musi być liczbą dodatnią tak?
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ 5- \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{10} - \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 3+ \pi}\)
limitowana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wartości bezwzględne .

Post autor: limitowana »

Dziękuję Ci bardzo .

Mam jeszcze coś takiego :
Rozwiąż równanie i nierówność .
a) \(\displaystyle{ |x| = 12}\)
b) \(\displaystyle{ |x| > 5}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 10:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Wartości bezwzględne .

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ |x|=12\newline
x=12 \vee x=-12\newline
\newline
|x| > 5 \newline
x > 5 \vee x < -5\newline
x\in (-\infty, -5) \cup (5,\infty)}\)
limitowana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wartości bezwzględne .

Post autor: limitowana »

Dziękuję , już mniej więcej rozumiem o co w tym chodzi .

Czyli :
\(\displaystyle{ |x| \leq 7,5 \\
|x| \leq 7,5 \Leftrightarrow -7,5 \leq x \leq 7,5}\)


Ahh , chyba coś mi się pokręciło już
Tak to ma wyglądać ?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 12:31 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Wartości bezwzględne .

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ |x| \le 7,5 \newline
x \le 7,5 \wedge x \ge -7,5 \newline
x\in <-7,5 ; 7,5 >}\)
limitowana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wartości bezwzględne .

Post autor: limitowana »

Mogłabyś mi napisać wzory na to ? Bo nie rozumiem nadal
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Wartości bezwzględne .

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ |x-a|=p \newline
x-a=p \vee x-a=-p\newline
\newline
|x-a| > p \newline
x-a > p \vee x-a < -p\newline
\newline
|x-a| < p \newline
x-a < p \wedge x-a > -p}\)
ODPOWIEDZ