Sprawdzenie rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 lip 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czas Środkowo Europejski
- Podziękował: 24 razy
Sprawdzenie rozwiązania
\(\displaystyle{ |\frac{5x-3}{2x+7}|<2 \\ x \in (-\frac{11}{9};+ \infty}) \vee x \in (- \infty; \frac{7}{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 lip 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czas Środkowo Europejski
- Podziękował: 24 razy
Sprawdzenie rozwiązania
A czy końcowe obliczenia są ok, potrzebne do graficznego przedstawienia rozwiązania?:
\(\displaystyle{ 1^{o}\\x-17>0 \Rightarrow x>17 \\ 2x+7>0 \Rightarrow x>-\frac{7}{2}\\ x+17<0 \Rightarrow x<-17 \\ 2x-7<0 \Rightarrow x<\frac{7}{2}}\)
No i zaznaczam na osi x>17 oraz x<7/2.
Analogicznie z drugim przypadkiem. ( zastrzeżenie zrobione wcześniej ).
\(\displaystyle{ 1^{o}\\x-17>0 \Rightarrow x>17 \\ 2x+7>0 \Rightarrow x>-\frac{7}{2}\\ x+17<0 \Rightarrow x<-17 \\ 2x-7<0 \Rightarrow x<\frac{7}{2}}\)
No i zaznaczam na osi x>17 oraz x<7/2.
Analogicznie z drugim przypadkiem. ( zastrzeżenie zrobione wcześniej ).
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 lip 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czas Środkowo Europejski
- Podziękował: 24 razy
Sprawdzenie rozwiązania
No do wyliczonego pierwszego przypadku:
\(\displaystyle{ \frac{x-17}{2x+7}<0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-17}{2x+7}<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 lip 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czas Środkowo Europejski
- Podziękował: 24 razy
Sprawdzenie rozwiązania
Eh.....
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}-2<0}\)
to jest pierwszy przypadek jaki wyliczyłem wyżej.
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}-2<0}\)
to jest pierwszy przypadek jaki wyliczyłem wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Sprawdzenie rozwiązania
to sie inaczej liczy
pozbywany sie wartosci
\(\displaystyle{ -2< .... < 2}\)
robimy dwie nierownosci
\(\displaystyle{ -2< ....}\) i \(\displaystyle{ ....< 2}\) na druga strone, wspolny mianownik
\(\displaystyle{ \frac{(...)}{(...)} <0 \Leftrightarrow (...)(...) <0}\) robimy parabole i zaznaczamy odpowiednie obszary, potem robmy to samo z druga nierownoscia i tez zaznaczamy obszar. Na koncu bierzemy czesc wspolna obszarów
pozbywany sie wartosci
\(\displaystyle{ -2< .... < 2}\)
robimy dwie nierownosci
\(\displaystyle{ -2< ....}\) i \(\displaystyle{ ....< 2}\) na druga strone, wspolny mianownik
\(\displaystyle{ \frac{(...)}{(...)} <0 \Leftrightarrow (...)(...) <0}\) robimy parabole i zaznaczamy odpowiednie obszary, potem robmy to samo z druga nierownoscia i tez zaznaczamy obszar. Na koncu bierzemy czesc wspolna obszarów
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 lip 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czas Środkowo Europejski
- Podziękował: 24 razy
Sprawdzenie rozwiązania
Mówisz o nierówności podwójnej? Inaczej piszą w książkach inaczej piszą tu... Parabole?? To chyba nie będzie f. kwadratowa...
-- 15 lip 2010, o 09:51 --
I robiłem wspólny mianownik... Liczyłeś to? Wydaje mi się, że nie..
-- 15 lip 2010, o 09:51 --
I robiłem wspólny mianownik... Liczyłeś to? Wydaje mi się, że nie..
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Sprawdzenie rozwiązania
\(\displaystyle{ \frac{x-17}{2x+7}<0 \Leftrightarrow (x-17)(2x+7)<0}\) i mamy parabole w postaci iloczynowej, miesjca zerowe liczymy zaznacamy na osi i jest przedzial do zadania-- 15 lipca 2010, 08:54 --teraz zostaje
\(\displaystyle{ -2< ...}\) i tak samo sie liczy, na druga strone, wspolny ulamek, mianownik do gory, miesjca zerowe i parabola
\(\displaystyle{ -2< ...}\) i tak samo sie liczy, na druga strone, wspolny ulamek, mianownik do gory, miesjca zerowe i parabola
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Sprawdzenie rozwiązania
Chcesz rozwiązać graficznie to robisz tak:
1.Rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{5x-3}{2x+7}}\)
2.Na podstawie tego wykresu rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)= \left| \frac{5x-3}{2x+7}\right|}\).
To co w wykresie funkcji \(\displaystyle{ f}\) było pod osią OX odbijasz nad tą oś.
Z wykresu funkcji \(\displaystyle{ g}\) widać że dla argumentów z przedziału \(\displaystyle{ (- \infty ;-3,5)}\) funkcja \(\displaystyle{ g}\) nie przyjmuje wartości mniejszych od 2.
Dalej widzimy że funkcja \(\displaystyle{ g}\) przyjmuje wartości mniejsze od 2. Pierwszy raz wartość 2 funkcja \(\displaystyle{ g}\) przyjmuje dla argumentu dla którego funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość -2.
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}=-2}\), skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ x=- \frac{11}{9}}\)
Oczywiście dla \(\displaystyle{ x>- \frac{11}{9}}\) nierówność jest spełniona
Funkcja \(\displaystyle{ g}\) przyjmuje wartość 2 jeszcze w jednym miejscu, tam gdzie funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość 2.
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}=2}\), skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ x=17}\)
Oczywiście dla \(\displaystyle{ x<17}\) nierówność jest spełniona
Mamy nierówność podwójną: \(\displaystyle{ -\frac{11}{9}<x<17}\), której rozwiązaniem jest przedział \(\displaystyle{ (- \frac{11}{9};17)}\)
1.Rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{5x-3}{2x+7}}\)
2.Na podstawie tego wykresu rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)= \left| \frac{5x-3}{2x+7}\right|}\).
To co w wykresie funkcji \(\displaystyle{ f}\) było pod osią OX odbijasz nad tą oś.
Z wykresu funkcji \(\displaystyle{ g}\) widać że dla argumentów z przedziału \(\displaystyle{ (- \infty ;-3,5)}\) funkcja \(\displaystyle{ g}\) nie przyjmuje wartości mniejszych od 2.
Dalej widzimy że funkcja \(\displaystyle{ g}\) przyjmuje wartości mniejsze od 2. Pierwszy raz wartość 2 funkcja \(\displaystyle{ g}\) przyjmuje dla argumentu dla którego funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość -2.
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}=-2}\), skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ x=- \frac{11}{9}}\)
Oczywiście dla \(\displaystyle{ x>- \frac{11}{9}}\) nierówność jest spełniona
Funkcja \(\displaystyle{ g}\) przyjmuje wartość 2 jeszcze w jednym miejscu, tam gdzie funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość 2.
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}=2}\), skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ x=17}\)
Oczywiście dla \(\displaystyle{ x<17}\) nierówność jest spełniona
Mamy nierówność podwójną: \(\displaystyle{ -\frac{11}{9}<x<17}\), której rozwiązaniem jest przedział \(\displaystyle{ (- \frac{11}{9};17)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 8 lip 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czas Środkowo Europejski
- Podziękował: 24 razy
Sprawdzenie rozwiązania
Dziękuję bardzo. W książce tłumaczyli inaczej, ale to jest dla mnie bardzo jasne.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Sprawdzenie rozwiązania
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7}+2>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{5x-3 + 4x+14}{2x+7}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{9x+11}{2x+7}>0}\)
\(\displaystyle{ (9x+11)(2x+7)>0}\) szukamy miejsc zerowych parabola, zaznaczamy przedzial i potem czesc wspolna z tamtym rozwiazaniem
\(\displaystyle{ \frac{5x-3 + 4x+14}{2x+7}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{9x+11}{2x+7}>0}\)
\(\displaystyle{ (9x+11)(2x+7)>0}\) szukamy miejsc zerowych parabola, zaznaczamy przedzial i potem czesc wspolna z tamtym rozwiazaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Sprawdzenie rozwiązania
Mam pytanie, próbowałem robić to zadanie, wychodziły mi tak samo jak wam, jednak rozwiązanie mam inne, wiem, że złe, jednak nie wiem, gdzie popełniłem błąd Tutaj umieszczam swój tok rozumowania:
\(\displaystyle{ |\frac{5x-3}{2x+7}| < 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7} - 2 < 0 \vee \frac{5x-3}{2x+7} + 2 > 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-17}{2x+7} < 0 \vee \frac{9x+11}{2x+7} > 0}\)
\(\displaystyle{ (2x+7)(x-17) < 0 \vee (9x+11)(2x+7) > 0}\)
\(\displaystyle{ 2x+7 = 0 \Rightarrow x = -3.5}\)
\(\displaystyle{ x-17 = 0 \Rightarrow x = 17}\)
\(\displaystyle{ 9x+11 = 0 \Rightarrow x = -\frac{11}{9}}\)
\(\displaystyle{ x\in (-3.5 ; 17) \cup x\in (-\infty ; -3.5) \cup (-\frac{11}{9} ; +\infty)}\)
\(\displaystyle{ x\in {R} \backslash \{-3.5\}}\)
Widzę, że jakbym rozwiązywał tylko <0, to by wyszedł dobry wynik, jednak przy wartości bezwzględnej należy chyba rozpatrywać 2 przypadki?
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ |\frac{5x-3}{2x+7}| < 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{5x-3}{2x+7} - 2 < 0 \vee \frac{5x-3}{2x+7} + 2 > 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-17}{2x+7} < 0 \vee \frac{9x+11}{2x+7} > 0}\)
\(\displaystyle{ (2x+7)(x-17) < 0 \vee (9x+11)(2x+7) > 0}\)
\(\displaystyle{ 2x+7 = 0 \Rightarrow x = -3.5}\)
\(\displaystyle{ x-17 = 0 \Rightarrow x = 17}\)
\(\displaystyle{ 9x+11 = 0 \Rightarrow x = -\frac{11}{9}}\)
\(\displaystyle{ x\in (-3.5 ; 17) \cup x\in (-\infty ; -3.5) \cup (-\frac{11}{9} ; +\infty)}\)
\(\displaystyle{ x\in {R} \backslash \{-3.5\}}\)
Widzę, że jakbym rozwiązywał tylko <0, to by wyszedł dobry wynik, jednak przy wartości bezwzględnej należy chyba rozpatrywać 2 przypadki?
Pozdrawiam.