Witam serdecznie dostałem do wyliczenia kilkanaście przykładów i sczerze powiedziawszy nie wiem jak mam się za to zabrać . Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu
polecenie : rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
1) xy-2+2y=11
2) 5y + 5x=xy
ps. niewiem czy dobrze rozumuje ale wydaje mi się że trzeba to najpierw sprowadzić do postaci czynnikowej
dziękuje za pomoc
rozwiaż w liczbach calkowitych równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
rozwiaż w liczbach calkowitych równanie
1. \(\displaystyle{ y(x+2)=13\\
y= \frac{13}{x+2}}\)
jakie calkowite musi byc "x" zeby i "y" bylo calkowite?
mianownik musi być wielokrotnością(dodatnia ujemna, niewazne) licznika wtedy "y" bedzie calkowite + mianownik=\(\displaystyle{ \mp}\)1 czyli:
\(\displaystyle{ x+2= \pm 1 \Leftrightarrow x= \pm -1 \vee x+2=13a \Leftrightarrow x=13a-2; \ a \in C\{{ \pm 1\}}\)
y= \frac{13}{x+2}}\)
jakie calkowite musi byc "x" zeby i "y" bylo calkowite?
mianownik musi być wielokrotnością(dodatnia ujemna, niewazne) licznika wtedy "y" bedzie calkowite + mianownik=\(\displaystyle{ \mp}\)1 czyli:
\(\displaystyle{ x+2= \pm 1 \Leftrightarrow x= \pm -1 \vee x+2=13a \Leftrightarrow x=13a-2; \ a \in C\{{ \pm 1\}}\)